Opnieuw twee leeuwenwelpjes geboren in ZOO Planckendael: “We nemen maatregelen om te voorkomen dat mama ook hen doodbijt”

© Zoo Planckendael

Muizen -

Heuglijk nieuws uit ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen). In het dierenpark werden begin oktober twee leeuwenwelpjes geboren. Intussen komen ze af en toe piepen in het buitenperk. Om te vermijden dat moeder Lorena haar welpen zou doodbijten, zoals dat eerder dit jaar gebeurde, werden er enkele maatregelen genomen.

Stijn Van de Sande

Uitgerekend op Werelddierendag, 4 oktober, werd leeuwin Lorena in ZOO Planckendael moeder van twee welpjes. “De geboorte verliep heel vlot. Na een zwangerschap van 110 dagen kwamen de kleintjes ter wereld. De leeuwin likte de welpen na de geboorte droog en de kleintjes gingen meteen op zoek naar moedermelk om te drinken”, vertelt verzorger Frederik. “Lorena is een ervaren moeder. Het is al haar vierde nestje met mannetjesdier Jari.”

Momenteel verblijven de welpjes en de moeder voornamelijk in de kraamkamer. Vader Jari zit voorlopig nog apart. “Lorena heeft soms nood aan een wandeling in het buitenperk”, klinkt het. “En de nieuwsgierige welpen durven haar af en toe al te volgen. Meestal gaan ze rond 13 uur even buiten. Dat is een moment waarop aandachtige bezoekers hen al kunnen spotten. Buiten leren de welpen zelf het perk kennen. Dat doen ze op hun eigen tempo.”

Eén van de twee welpjes samen met zijn of haar moeder.© Zoo Planckendael / Jonas Verhulst

Eerder dit jaar beviel Lorena al eens van twee welpjes, maar de kleintjes werden door hun moeder doodgebeten. Dat gebeurde na de vaccinatie tegen kattenziekte. Het internationaal protocol schrijft voor dat die verplichte vaccinatie na acht weken moet gebeuren. Maar om te voorkomen dat Lorena dit keer opnieuw haar jongen om het leven zou brengen, kreeg Planckendael een uitzondering. De vaccinatie zal vanop afstand gebeuren wanneer de welpen zes maanden oud zijn.

Nieuw nestje

Lorena merkte na de vaccinatie wellicht dat er iets aan de hand was en doodde daarom haar jongen. Dat gebeurt in het wild ook met zwakke of zieke welpjes. Zo verspillen de leeuwen geen onnodige energie en kunnen ze zich richten op een nieuw nestje. “Lorena bracht in het verleden wel al enkele jongen succesvol groot. Daarom hebben we samen met de stamboekhouder beslist om de vaccinaties uit te stellen en verder met haar te kweken”, aldus het dierenpark.

Om te voorkomen dat Lorena hen doodbijt, zullen de kleintjes later gevaccineerd worden.© Zoo Planckendael / Jonas Verhulst

Dat hun namen met de letter Y zullen beginnen, staat al vast. Maar het geslacht van de welpjes is nog niet bekend. “Tijdens de eerste vaccinatie bepaalt de dierenarts normaal ook het geslacht van de dieren”, legt verzorger Frederik uit. “Maar omdat de leeuwenwelpjes dus op een later moment gevaccineerd zullen worden, kan dat nu niet en is het wachten tot de uitwendige kenmerken zekerheid brengen.”

Kweekprogramma

De geboorte van de welpjes is goed nieuws voor het internationaal kweekprogramma, want er leven nog slechts 350 Aziatische leeuwen in de natuur. De diersoort is dan ook erg bedreigd. Eerder dit jaar verhuisde mannetje Wishu nog naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De jonge leeuw, die in 2021 geboren werd in Planckendael, zal er zijn eigen troep stichten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen