Justitie

Preppers rond doodgeschoten Yannick V. veroordeeld voor terrorisme

Yannick V.© rr

In 2022 viel de politie binnen bij Yannick V. in Merksem. De man overleefde het niet.© Patrick De Roo

thumbnail: Yannick V.
thumbnail: In 2022 viel de politie binnen bij Yannick V. in Merksem. De man overleefde het niet.

Twee ‘preppers’ rond Yannick V. zijn veroordeeld als leden van een terreurorganisatie en voor het voorbereiden van een aanslag. Drie anderen werden veroordeeld wegens verboden wapenbezit.

Mark Eeckhaut

‘Het strafonderzoek heeft aan­getoond dat Igor G. gewapend verzet wilde plegen tegen de overheid. De plannen die hij daarvoor smeedde, samen met wijlen Yannick V., werden steeds concreter. Ook Marc D. was betrokken bij de terreurplannen’, zegt de rechter.

Yannick V. had de hoofd­beklaagde moeten zijn op het proces, maar hij werd op 28 september 2022 doodgeschoten bij een politie-inval. Het onderzoek naar zijn dood loopt nog.

Igor G. en Marc D. werden schuldig bevonden als leden van een terreurorganisatie en kregen respectievelijk vijf jaar en vier jaar cel waarvan een deel met uitstel. De rechter volgde in haar uitspraak grotendeels de vordering van de aanklager. Paul O., die ook terechtstond voor inbreuken op de terrorismewet, werd samen met twee anderen alleen veroordeeld voor het bezit van verboden wapens. Zijkregen lichtere straffen.

Doomsday

De aanklager had tijdens het proces gepleit dat de groep terroristische bedoelingen had. ‘De groep rond Yannick V. wilde de maatschappij ontwrichten en omverwerpen. Ze geloofde dat de maatschappij ten onder zou gaan en wilde die ondergang zelf versnellen. De theorie van het “accelerationisme” heet dat.’

V. en zijn volgelingen verzamelden alles wat nodig was om na de ineenstorting van het systeem te kunnen overleven: drank, voedsel, cash geld, goud, maar vooral veel ­wapens. Aan een chalet in Kasterlee waar ze na de ondergang hun toevlucht zouden zoeken, deden ze aan ‘deep storage’. Ze gingen hun wapenarsenaal er metersdiep ­begraven.

Voor de aanklager was het duidelijk dat de stoere taal en het verzamelen van wapens door de ‘doomsday preppers’ rond V. niet zomaar een hobby was. ‘Ze hadden een wapenarsenaal aangelegd dat buiten proportie was. In gesprekken spraken ze over het “snipen” (doodschieten als sluipschutter, red.) van politiemensen.’

Jihadistisch extremisme

‘Er was geen enkele reden waarom ik deze zaak anders behandeld zou hebben dan jihadistisch extremisme. De beklaagden wijzen op het amateuristische karakter van hun groep, maar efficiënt en professioneel zijn, is geen vereiste om terrorist te mogen worden.’ Alle ­beklaagden ontkenden dat ze een aanslag hadden willen plegen.

Vreemde berichten

Xavier Potvin, de advocaat van Marc D., ontkende tijdens zijn pleidooi dat zijn cliënt de staat wilde omverwerpen. ‘Het is een groep van gelijkgestemden die wapens verzamelden met de bedoeling ze metersdiep te begraven, om zich te verdedigen tegen plunderaars op dag dat de chaos uitbrak. Ze wilden zelfvoorzienend kunnen zijn. Mijn cliënt postte soms vreemde berichten. Maar surf naar hln.be en zie welke commentaren daar onder de berichten staan. Dat is exact hetzelfde.’