Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Stopzetten van hulp aan Oekraïne zou grootste kerstgeschenk zijn voor Poetin", zegt Amerikaanse president Biden 

Het stopzetten van de Amerikaanse hulp aan Oekraïne zou "het grootste kerstgeschenk zijn dat de Russische president Vladimir Poetin kan krijgen". Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd bij  zijn ontmoeting met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. 

Volodimir Zelenski is in de VS om het Amerikaanse Congres te  proberen te overtuigen om zijn land te blijven steunen in de oorlog tegen Rusland. Een gigantisch steunpakket van 55 miljard euro zit er al weken geblokkeerd en voorlopig ziet het er niet naar uit dat de doortocht van Zelenski iets heeft veranderd. 

Biden wil dat het Amerikaanse Congres nog voor het kerstreces groen licht geeft voor de financiering. Anders geeft het president Poetin "het grootste kerstgeschenk dat hij zou kunnen krijgen", zo zei de Amerikaanse president.

Volgens Biden zullen de beslissingen die nu worden genomen de toekomst voor de komende decennia bepalen, voornamelijk in Europa.

Na hun ontmoeting hebben Biden en Zelenski een gezamenlijke persconferentie gegeven. Daarop zei Biden dat er onderhandeld wordt om het steunpakket goedgekeurd te krijgen en "een kleine minderheid van Republikeinen" over de streep te trekken om het te steunen. Biden wilde echter geen harde belofte doen, maar toonde zich "hoopvol". 

Zelenski zei op zijn beurt dat hij na gesprekken met zowel de Democraten als de Republikeinen "positieve signalen" had ontvangen, maar dat hij nog op resultaten wacht.

Derde bezoek van Zelenski aan VS

Het is de derde keer dat Zelenski een bezoek brengt aan de Verenigde Staten sinds de start van de oorlog. Maar waar hij zowat een jaar geleden nog werd ontvangen als een echte held, is het humeur vandaag wat somberder gesteld. 

Het Amerikaanse geld als steun voor Oekraïne dreigt namelijk op te drogen. Een gigantisch steunpakket van meer dan 55 miljard euro zit al weken geblokkeerd in de Amerikaanse Senaat. Zolang president Biden geen strengere maatregelen neemt om immigratie een halt toe te roepen aan de grens met Mexico, willen de Republikeinen geen enkel pakket aan Oekraïne goedkeuren.

"Bovendien verliest de Amerikaanse publieke opinie ook stilaan het enthousiasme voor militaire hulp na twee jaar oorlog", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Nochtans is de Amerikaanse hulp ontzettend belangrijk voor Oekraïne. 

Senaat en Huis van Afgevaardigden

Deze middag zat de Oekraïense president alvast samen met verschillende leden van de Senaat. Samen met Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, en Mitch McConnell van de Republikeinen liep hij de vergadering - die achter gesloten deuren plaatsvond - binnen, zonder iets te zeggen. 

Na ongeveer anderhalf uur verlieten de drie de vergadering. Hoewel er deze keer een microfoon klaarstond, bleven ook nu de lippen stijf op elkaar. 

BEKIJK - President Zelenski antwoordt niet op vragen van journalisten na het gesprek met de Senaat:

Videospeler inladen...

Later gaf Schumer wel een verklaring. Volgens hem zei Zelenski in de vergadering dat hij de oorlog kan winnen als hij hulp krijgt. "Daarnaast maakte hij ook duidelijk dat als Oekraïne verliest, de Russische president Vladimir Poetin wint en dat dat zeer gevaarlijk zal zijn voor de VS."

Voorzitter Huis van Afgevaardigden geeft niet toe

Na de vergadering in de Senaat zat Zelenski samen met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson. Dat is zowat zijn belangrijkste gesprek vandaag, want als het steunpakket langs de Senaat geraakt, zal het ook nog langs het Huis moeten.

Tijdens dat gesprek herhaalde Johnson naar eigen zeggen dat het Amerikaanse volk achter Zelenski staat, maar ook dat hij al herhaaldelijk aan het Witte Huis heeft gevraagd wat de strategie is om Oekraïne de oorlog te laten winnen. "Die antwoorden zijn tot nog toe onvoldoende."

Bovendien blijft Johnson benadrukken dat bij een groot pakket rond nationale veiligheid - waar het steungeld aan Oekraïne inzit - de eigen nationale veiligheid voorop moet staan. "De grens met Mexico is een catastrofe."

"Kans dat pakket op tijd wordt goedgekeurd is bijna onbestaande"

"De kans dat het hulppakket nog voor het einde van het jaar wordt goedgekeurd is bijna onbestaande", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens. "Eind deze week gaat het parlement met vakantie tot na Nieuwjaar. Tenzij Biden op alles toegeeft aan de Republikeinen komt er wellicht niet onmiddellijk hulp voor Oekraïne."

"Het is duidelijk dat beide kanten water bij de wijn gaan moeten doen, maar dat zal niet snel geregeld worden. De hulp aan Oekraïne hangt in de VS momenteel af van een begrotingsgevecht tussen twee partijen."

BEKIJK - "Zelenski hangt af van binnenlandse politieke deal in de VS" zegt correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Cruciale week voor Oekraïne

Met zijn bezoek aan de Verenigde Staten trapt Zelenski een vrij cruciale week voor Oekraïne af, want niet enkel in de VS zijn er problemen met de steun aan het land. Donderdag wordt op een EU-top normaal gezien ook beslist over de verderzetting van de Europese steun voor Oekraïne. De Hongaarse premier Viktor Orbán dreigt ermee alle financiële hulppakketten voor het land tegen te houden. 

"Het ziet er momenteel niet goed uit voor Oekraïne", zegt VRT NWS-Oekraïne-expert Marijn Trio. "Een van de oorzaken is het falen van het Oekraïense tegenoffensief. Dat veroorzaakt twijfel in het Westen, maar ook in Oekraïne zelf. Zelenski krijgt kritiek en dat hebben we nog niet gezien sinds het begin van de oorlog. Zo vindt de burgemeester van Kiev dat Zelenski slechte beslissingen heeft genomen en zit er wrevel tussen de top van het leger en de president."

"De tactiek van de Russische president Vladimir Poetin was om te wachten en te hopen op verdeeldheid. En daar begin je nu de eerste tekenen van te zien."

Meest gelezen