Vaccinverdeler Medista zou ook concurrent Movianto benaderd hebben "om geld los te weken"

Volgens de topman van vaccinverdeler Movianto is zijn bedrijf "op een erg agressieve manier" benaderd door concurrent Medista, in een poging om een hoge geldsom te krijgen. Dat blijkt althans uit een verklaring van topman Thomas Creuzberger die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamer heeft voorgelezen.

In de Kamer vond vandaag een minidebat plaats over de aanbesteding voor het beheer en de verdeling van het coronavaccin. De Belgische kmo Medista had in 2021 een eerste aanbesteding binnengehaald, maar liep in 2022 een nieuw contract mis.

Het contract ging naar Movianto en Raes Logistics. Medista is er echter van overtuigd dat de aanbesteding niet correct is verlopen en dat de federale overheid ruwweg 5,3 miljoen euro aan openstaande facturen moet betalen. 

BEKIJK - Hoe het tot een breuk kwam tussen Medista en minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Medista bedrijf ving al bot bij de Raad van State, maar ging ook in zee met Black Cube, een privaat onderzoeksbureau dat is opgericht door voormalige leden van de Israëlische inlichtingendienst Mossad.

Op die manier lekte een bezwarende video waarin een ambtenaar van de FOD uitlegt hoe ze concurrent Movianto heeft geholpen bij het winnen van het contract - uitspraken die gebeurden tijdens een vals sollicitatiegesprek. Zowel Movianto als de ambtenaar zijn intussen naar de politie gestapt.

Beste service én prijs

"De vraag die voorligt, is eenvoudig: hoe garanderen we de best mogelijke dienstverlening voor de burger tegen de scherpst mogelijke prijs?", stelde minister Vandenbroucke vandaag in de Kamer.

Movianto kwam 30 procent goedkoper uit dan Medista voor het eerste lot, terwijl Raes Logistics zelfs 55 procent goedkoper uitkwam voor het tweede lot (dat nooit werd uitgevoerd).

Bovendien bleek Medista op zes tot zeven maanden tijd het volledige budget voor een contract van vier jaar al te hebben opgebruikt, legde Vandenbroucke uit. Bij Movianto gaat het na zestien maanden om 35 procent.

Problemen stapelden zich op

De minister schetste een beeld van Medista als een bedrijf waarmee sinds september 2022 de problemen zich opstapelen, onder meer met de facturatie. Medista stuurde op 4 oktober van dit jaar een brief naar het private adres van de ambtenaar van de FOD met de melding dat ze onmogelijk kan blijven functioneren, maar dat wel naar een schikking kan worden gezocht. 

Vandaag bleek dat Medista ook naar Movianto is gestapt. "We kunnen bevestigen dat Medista ons op een erg agressieve manier heeft benaderd (ook met videomateriaal) met als bedoeling een hoog geldbedrag van ons te krijgen, wat totaal ongehoord is. Het geheel bewijst dat het allemaal over geld ging", citeerde Vandenbroucke de ceo van Movianto.

Audit

Intussen vroeg de minister een forensische audit, waarin alle relevante stukken worden onderzocht. "Alles", benadrukte hij. Eens het vooronderzoek afgerond, zal de scope van die audit worden bepaald. Maar er werden ook al bewarende maatregelen genomen, bijvoorbeeld rond de mailbox van de ambtenaar.

Op de oppositiebanken bleven nog heel wat vragen overeind. Zo rees de vraag waarom de ambtenaar op 4 oktober de bewuste brief kreeg van Medista, maar dat de minister pas twee maanden later op de hoogte was van de affaire. Catherine Fonck (Les Engagés) vroeg zich af of het gerecht niet beter wordt ingeschakeld om transparantie te krijgen.

Kathleen Depoorter (N-VA) citeerde zelfs een nieuwe brief van Medista waarin kaderleden van Movianto ervan worden beticht dat ze zich onder een vals voorwendsel toegang hebben laten verschaffen tot een gebouw van Medista in Machelen. "Serieuze strafrechtelijke feiten", vindt Depoorter, die zich afvroeg in welke mate de FOD Volksgezondheid nog met Movianto wil samenwerken.

Meest gelezen