© AP

Thibaut Courtois bij drie finalisten voor Doelman van het Jaar tijdens Best FIFA Football Awards

Thibaut Courtois is een van de drie finalisten voor de prijs voor Beste Doelman van het Jaar op de jaarlijkse ‘The Best FIFA Football Awards’, zo maakte de Wereldvoetbalbond FIFA dinsdag bekend.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

De 31-jarige doelman van Real Madrid, die al sinds begin dit seizoen aan de kant staat met een zware kruisbandblessure, neemt het op tegen de Marokkaanse nummer een Yassine Bounou, het sluitstuk van FC Sevilla, en de Braziliaan Ederson van Manchester City. Vorig jaar was de trofee voor Emiliano Martinez, na zijn WK-winst met Argentinië. Courtois werd toen tweede. Prestaties tussen 19 december 2022 en 20 augustus 2023 komen in aanmerking. Voor de prijs voor Beste Doelvrouw gaat het tussen de Australische Mackenzie Arnold (West Ham), de Spaanse Catalina Coll (FC Barcelona) en de Engelse Mary Earps (Manchester United). De winnaars worden op 15 januari in de Britse hoofdstad Londen tijdens een gala bekendgemaakt.

De jury bestaat uit de trainers en aanvoerders van nationale teams, één journalist per land en de supporters op FIFA.com. Voor de onderscheiding voor Speler van het Jaar kwam Kevin De Bruyne, die eveneens momenteel nog geblesseerd buiten strijd is, in september op een shortlist van twaalf terecht.

© Real Madrid via Getty Images

De Bruyne kreeg op de shortlist het gezelschap van zijn ploegmakkers bij Champions League-winnaar Manchester City Julian Alvarez, Erling Haaland, Rodri, Bernardo Silva en Ilkay Gündogan. Gündogan verliet de Citizens in het tussenseizoen wel voor FC Barcelona. Verder zijn ook uittredend winnaar Lionel Messi (PSG/Inter Miami), Marcelo Brozovic (Inter/Al-Nassr), Kylian Mbappé (PSG), Declan Rice (West Ham/Arsenal), Kvicha Kvaratskhelia en Victor Osimhen (beiden Napoli) genomineerd. Vorig jaar werd De Bruyne tiende. In 2018 werd hij achtste, in 2020 vijfde, in 2021 negende.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer