Onze reporter gaat op zoek naar betaalbare kerstversiering in de Kringwinkel.© Victoriano Moreno

Op zoek naar betaalbare kerstsfeer in huis: “Negen kerstballen voor één euro: we doen het!”

Deurne -

Het leven wordt er niet goedkoper op, zeker niet tijdens de eindejaarsperiode. Is het een haalbare wens om sfeer en gezelligheid in huis te halen zonder al te diep in de buidel te moeten tasten? Wij namen de proef op de som en trokken naar de Kringwinkel in Deurne. Onze missie: een betaalbare kerstboom in huis halen met alles erop en eraan.

Elien Van Wynsberghe

Fotograaf Victoriano moet hardop lachen wanneer ik hem ons doel van de dag uitleg. Hij heeft het niet zo begrepen op kerstbomen. Ik daarentegen moet toegeven dat ik niets liever doe dan op een regenachtige decemberavond een oude plaat van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong opleggen om vervolgens de kerstversiering van zolder te halen.

Dan zoek ik voor elke bal en elk poppetje de ideale tak uit in de naar hars geurende kerstboom die ik zoals elk jaar samen ben gaan uitkiezen met mijn moeder. Die ballen en poppetjes vormen een verzameling waaraan jaren is gewerkt. Oude stuks van mijn overgrootmoeder, grootmoeder en schoonmoeder worden aangevuld met één nieuw exemplaar per jaar.

Als je echter van nul moet beginnen en je trekt daarvoor naar een doorsnee tuincenter of naar de deftigere kerstafdeling in het historisch centrum van Antwerpen, dan kost je dat geld. Veel geld. Maar kan het ook anders?

De etalage geeft ons alvast goede moed.© Victoriano Moreno

Keuze te over

De etalage van de kringwinkel in de Vosstraat in Deurne geeft ons goede moed. Daarin schittert een uitbundig versierde kerstboom naast een feestelijk gedekte tafel. Het doet alvast vermoeden dat we hier wel het een en ander op de kop kunnen tikken. En gelijk krijgen we. In het midden van de winkel staat een heuse kerstrayon uitgestald met bakken vol kerstballen, kerststalletjes, stenen beeldjes, slingers, sterren en ga zo maar door.

Van het vriendelijke personeel mogen we ons een winkelhoekje eigen maken alsof het onze eigen woonkamer is. Eerste opdracht: een boom vinden. Echte exemplaren verkopen ze hier natuurlijk niet. Kunstkerstbomen daarentegen, daar vinden we er verschillende van. Echt goedkoop zijn ze niet. Twintig euro voor een kleintje, 45 euro voor een grote. Langs de andere kant heb je zo’n kunstboom natuurlijk wel voor heel wat jaren. We gaan voor het grote exemplaar zodat we ons volledig kunnen uitleven met decoreren.

En uitleven is geen overdreven woord. De keuze is legio. Van ballen voor twintig cent per stuk tot duurdere exemplaren van een euro. “Hé, hier heb je een doosje met negen kerstballen voor één euro”, zwaait fotograaf Victoriano triomfantelijk. Mijn enthousiasme is duidelijk op hem overgeslagen. “We doen het!”, lach ik terug. We leggen het doosje naast de negen goud- en roodkleurige kerstballen die ik uit de grabbelbak met kerstballen voor 35 cent selecteerde.

 

Negen kerstballen voor één euro: we twijfelen niet.© Victoriano Moreno

We moeten niet onderdoen

We snuisteren verder en botsen op een doosje warmrode kerstappeltjes die er nog nagelnieuw uitzien: 6,5 euro. We wikken en wegen en beslissen om ze mee bij onze selectie te leggen, net als een zakje van negen stenen kerstengeltjes voor twee euro. Een koopje!

Of ze ook lichtjes hebben, vraag ik aan de winkelverantwoordelijke. “Die zijn dit jaar helaas niet binnengekomen.” Zonde, want een kerstboom zonder lichtjes, dat doet toch een beetje pijn. Maar we zijn creatief en gaan op zoek naar een alternatief: een glinsterende slinger voor 75 cent moet volstaan.

Een voor een geven we onze vondsten een plekje in onze kerstboom. Drie ballen van echt glas voor 3,5 euro laten we na rijp beraad toch maar in de rekken liggen. Als finishing touch kiezen we voor een oldschool kerstklokje in de piek (35 cent, ook daar kan je niet voor sukkelen).

Kerstengeltjes, appeltjes, slingers: we vinden het allemaal tegen een schappelijke prijs.© Victoriano Moreno.

Het resultaat mag er zijn. Onze kerstboom zal waarschijnlijk lichtjes verbleken naast die reusachtige, overvloedig versierde bomen waaraan je honderden euro’s kwijt bent, maar qua gezelligheid hoeft die van ons zeker niet onder te doen, vinden we zelf.

Om het helemaal af te maken, snuisteren we tussen de beeldjes en de kerststalletjes. Een vrolijke kerstman (2,5 euro) lacht ons toe. We lachen terug en plaatsen hem naast een antiek kerststalletje (8 euro) met daarin alle stenen figuurtjes die terugkomen in het kerstverhaal. Het is zo’n stalletje dat me doet terugdenken aan mijn grootvader die, toen hij nog leefde, elk jaar een heel kersttafereel uitbouwde op de houten buffetkast naast zijn kerstboom.

Een oldschool kerststalletje, pure nostalgie.© Victoriano Moreno

Missie geslaagd?

Terwijl fotograaf Victoriano het resultaat van onze zoektocht vastlegt op de gevoelige plaat, rest ons nog de optelsom te maken. Voor alle kerstversiering samen, inclusief kerststal en stenen kerstman betalen we 24,75 euro. De grote kunstkerstboom van 45 euro maakt het prijskaartje meteen flink wat duurder. Wie nog geen boom in huis heeft, speurt misschien toch maar beter even het internet af naar een tweedehands exemplaar, zo leert ons een snelle online zoektocht wanneer we weer thuis zijn. Maar al bij al kunnen we zeggen: missie redelijk geslaagd, toch? (Disclaimer: we plaatsten na onze optelsom alles netjes terug in de rekken. Wie zich geïnspireerd voelt, weet dus waarheen).

Kerstshoppen op de Meir voor 24,75 euro? Challenge accepted!

Jans oogst voor hetzelfde budget waarvoor wij onze volledige kerstdecoratie bijeen sprokkelden in de Kringwinkel.© jas

Terwijl collega Elien zich uitleeft in de Kringwinkel in Deurne, slenter ik op diezelfde druilerige dinsdag over de Meir. Mijn opdracht is gelijkaardig, al heb ik me te houden aan het budget dat zij bij elkaar winkelt én moet ik het gaan zoeken in de wat duurdere winkels.

‘24,75 euro’, lees ik in Whatsapp. Goed, dat kan ik zonder moeite uitgeven aan één kerstattribuut, maar zo gemakkelijk ga ik mij er niet vanaf maken. Ik stap een bekende winkelzaak binnen op de Meir. Een leuk extraatje, zoals een kerstman of kerststalletje kan ik al schrappen, dus gaan we naar de essentie: kerstballen! De eerste die ik in de hand neem, kost 11 euro. Dat zou wel een heel triestige vangst opleveren. De goedkoopste? 4 euro. De mooiste? 5,50. Ik ga voor een assortiment en wandel met vijf kerstballen buiten. Kostprijs: 24,45 euro. De glitter die aan mijn handen is blijven plakken, krijg ik er gratis bij.

Een doosje kerstappeltjes: iets duurder maar nog nagelnieuw.© Victoriano Moreno

Een klokje in de piek om het geheel af te werken.© Victoriano Moreno

Oké, omdat het moet: even poseren bij het eindresultaat.© Victoriano Moreno

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners