De eerste poules liggen in hun beslissende plooi.

OVERZICHT. Sprookje voor Kopenhagen, euforie in het slot bij Benfica

De groepsfase van de Champions League zit erop. Toch voor de helft van de tabel. Manchester United is nog maar eens een deceptie rijker, Benfica kon finaal alsnog een beetje juichen. Wees meteen mee via dit overzicht.

Robben Scheire

Groep A

Manchester United, dat broodnodig punten moest sprokkelen om Europees te overwinteren, ontving Bayern München, dat al geplaatst was voor de volgende ronde. Het moest winnen om nog kans te maken op een vervolg in de Champions League, een gelijkspel kon genoeg zijn voor de Europa League, maar alles hing ook af van de tweede wedstrijd in de poule. Zelf konden de Engelsen niet scoren in de eerste helft en ook in die andere wedstrijd werd er gerust met een brilscore, waardoor Man United in de tweede helft nog vol aan de bak moest, wilden ze een vervolg breien aan hun Europees avontuur.

In de tweede helft ging het compleet fout voor Manchester United. Kingsley Coman, de man die enkel kampioen speelt, kon op aangeven van Harry Kane van heel dichtbij binnen poeieren. De fans van United grepen zichzelf naar de haren, Europese uitschakeling kwam nu wel heel dichtbij. Die angst werd ook werkelijkheid: Manchester gaat een stille nacht tegemoet. De Engelse grootmacht maakt hun grillige seizoen een stuk grijzer door hun vroege Europese uitschakeling.

© via REUTERS

In de tweede wedstrijd van groep A namen Kopenhagen en Galatasaray het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel voor de tweede plaats en een legendarische kwalificatie voor de 1/16de finale. Afhankelijk van wat Manchester United deed, zou een van deze twee ploegen kunnen doorstoten. In de rust was alles nog in orde voor Kopenhagen. De fans stonden klaar om binnen een uurtje een memorabele viering op gang te trappen.

Die viering werd al iets vroeger ingezet wanneer Lukas Lerager de Denen op voorsprong trapte. De ex-speler van Zulte Waregem kon zo de held van de Kopenhaagse Champions League-campagne worden. Hij bevestigde die rol door al vechtend nog een rode kaart te pakken. Hij is er de volgende wedstrijd niet bij. Kopenhagen verdedigde met man en macht de voorsprong en sleepte de kwalificatie voor de volgende ronde uit de brand. Een legendarisch moment voor de Denen die zich nog maar voor de tweede keer plaatsen voor de knock-outfase. De laatste keer gebeurde dat in 2011.

Groep B

Belgen boven in het begin van deze Europese avond. Johan Bakayoko, Yorbe Vertessen en Leandro Trossard stonden aan de aftrap tussen PSV en Arsenal. Beide ploegen hoefden niets meer te vrezen dinsdagavond, aangezien ze zich al wisten te plaatsen voor de volgende ronde van het kampioenenbal. Zelfs de volgorde kon niet meer veranderen, met Arsenal op een en PSV op twee in de poule. Een bedrijvige Bakayoko zette de lijnen uit bij PSV dat naarstig op zoek ging naar het openingsdoelpunt. Trossard zag bij momenten sterretjes in de rechtstreekse duels met zijn landgenoot. Het eerste doelpunt viel echter aan de overkant: Reiss Nelson kon Eddie Nketiah aanspelen in de zestien en die legde heerlijk in het hoekje binnen. De spits maakte zo z’n eerste doelpunt in de Champions League.

Diezelfde hoek in datzelfde doel wordt net na de rust opnieuw geviseerd. Deze keer kon Yorbe Vertessen een vlotte aanval van de Nederlanders binnen leggen. Waar de paal Vertessen ervoor nog in de weg stond, hielp die nu het doelpunt aan extra schoonheid. PSV kreeg eindelijk wat het verdiende. The Gunners zagen nog een doelpunt afgekeurd worden en ook PSV kwam via Pepi nog dicht bij de winning goal, maar de wedstrijd eindigde op een puntendeling waar beide ploegen tevreden mee zullen zijn. Zowel de Eindhovenaren als de Londenaars kunnen uitkijken naar de loting van de 1/16de finale.

Lens ontving Sevilla in een rechtstreeks duel voor een ticket naar de Europa League. De Spanjaarden moesten wel winnen in Frankrijk om nog kans te maken op hun meest geliefde competitie. Dat werd ook snel duidelijk in de eerste helft: Sevilla had het overwicht, maar het lukte hen niet om nog voor de rust tot scoren te komen.

Het eerste doelpunt viel uiteindelijk aan Franse kant: Boubakary Soumaré beging een penaltyfout en die werd met een heuse poeier afgestraft door Przemyslaw Frankowski. Het eerste schot op de doel voor de Fransen was meteen raak. Lens had het Europa League ticket in handbereik. Sergio Ramos bleek andere plannen te hebben: ook hij kreeg een kans vanop de penaltystip maar miste. De Spanjaard kreeg een herkansing van de scheidsrechter en die rondde hij met een heerlijke panenka af. 1-1 en alles op het spel. Lens verdedigde het gelijkspel uiteindelijk succesvol en kon zelfs nog de drie punten binnenhalen via Angelo Fulgini. Het mag zich opmaken voor de Europa League. Sevilla blijft in hetzelfde bedje ziek en ziet na een moeilijke competitiestart ook hun Europese avontuur vervroegd eindigen.

Sevilla blijft in hetzelfde bedje ziek.© EPA-EFE

Groep C

Real Madrid ging op bezoek in het Olympisch Stadion van Union Berlin. De Duitsers konden niet meer als tweede eindigen, maar als het won van de Madrilenen en Napoli versloeg Braga, kon het zich nog opmaken voor de Europa League. Real had niets meer te verliezen en was al zeker van de volgende ronde. Dat de druk niet hoog was voor de Koninklijke werd duidelijk toen Luka Modric een penalty zomaar op de keeper besloot. Union Berlin strafte dat meteen af. Net voor rust kan Kevin Volland zich doorzetten na mistasten van Alaba en legde voorbij Kepa binnen. De Duitsers gingen zo gaan rusten met een voet in de Europa league.

Joselu dacht daar anders over en kopte op aangeven van Rodrygo de 1-1 binnen. Alles hernieuw te doen voor Union Berlin. Voorwaarts was de enige optie voor de Duitsers en dat zorgde voor meer ruimte voor Real. Joselu dook zijn tweede van de avond binnen, boeken toe voor Union Berlin, dat wel nog de gelijkmaker kon maken via Alex Kral. Dani Ceballos duwde de laatste Duitse hoop de kop in met de 2-3. Real gaat door met een perfect rapport.

In Napels kon Braga bij een overwinning een iconische kwalificatie voor de eindronde van de Champions League afdwingen. Dan moest het wel winnen van Napoli, dat aan een punt genoeg had. Het zat de Portugezen niet mee in het begin van de wedstrijd. Serdar Saatçi verschalkte zijn eigen doelman met zowaar een wereldgoal in het eigen doel. De bal ging achter het steunbeen van de verdediger via de deklat over de doellijn. Even knullig was het tweede doelpunt van Napoli. Victor Osimhen kan de bal met heel wat geluk voorbij de doelman van Braga schuiven. Hij geeft zo zijn Afrikaanse gouden bal extra glans. Braga mocht in de rust niet panikeren bij het horen van de tussenstand in Berlijn, want op dat moment was Europees voetbal weg voor de Portugezen.

De Madrileense comeback in Berlijn zorgde ervoor dat Braga zonder zelf iets te doen terug op de derde plaats kon kamperen. De Portugezen bibberden even, maar kunnen opgelucht ademhalen en uitkijken naar de loting van de Europa League.

Groep D

Inter en Real Sociedad namen het tegen elkaar op in een wedstrijd zonder al te grote inzet. Beide ploegen wisten zich al te plaatsen en enkel groepswinst stond nog op het spel. In de eerste helft gebeurde er dan ook nagenoeg niets. Beide ploegen wilden er klaarblijkelijk een Europese oefenmatch van maken.

De bordjes bleven de gehele wedstrijd gelijk hangen en beide ploegen waren tevreden. De afgereisde supporters zagen jammer genoeg maar weinig spektakel, maar mogen wel uitkijken naar een volgende ronde op het kampioenenbal.

© AP

Red Bull Salzburg moest enkel vermijden om te verliezen met twee doelpunten verschil of meer van Benfica om nog uit de Europa League gekegeld te worden. De Portugezen stonden dus voor een huzarenstukje. Di Maria zag dat wel zitten en zorgde voor een olympisch doelpunt na een dik halfuur spelen. Zijn corner waait via de arm van doelman Alexander Schlager binnen. Rafa Silva legde net voor rust de wedstrijd volledig open. 0-2 voor de Portugezen en de Europa League die lonkt.

Luka Sucic gooide echter roet in het eten met een afgeweken schot. De Oostenrijkers knokten zich terug op de derde plaats. Ze drongen nog aan via Rafa Silva, maar Benfica moet uiteindelijk rekenen op Arthur Cabral om de 1-3 binnen te trappen en ze de Europa League te schenken.