© AFP

Kremlin hekelt “onaanvaardbare” Amerikaanse inmenging in zaak-Navalny

Het Kremlin heeft dinsdag de “onaanvaardbare” inmenging van de Verenigde Staten in het dossier van Aleksei Navalny gehekeld. Nadat de entourage van de opgesloten Russische  oppositieleider maandag had laten weten dat ze al bijna een week tevergeefs met hem in contact probeert te komen, had Washington gezegd “zeer bezorgd’ te zijn. “Het gaat om een gedetineerde die schuldig is bevonden en die de straf uitzit die hij heeft gekregen”, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

wver
Bron: BELGA

Navalny bevindt zich niet langer in de strafkolonie in de regio Vladimir, ten oosten van Moskou, waar hij al maanden opgesloten zat, zo maakte zijn entourage maandag bekend. Waar hij wel is, is onbekend. De VS riepen daarop nogmaals op tot de onmiddellijke vrijlating van de Kremlincriticus.

Aleksei Navalny werd in augustus nog veroordeeld tot een nieuwe straf van 19 jaar wegens “extremisme”. Het team van Navalny verwachtte al langer dat de man naar een gevangenis met een nog strenger regime overgebracht zou worden. Zijn verplaatsing valt samen met de start van de campagne voor de presidentsverkiezingen: huidig president Vladimir Poetin ambieert in maart een nieuw mandaat van zes jaar.

Navalny moet in principe naar een strafkolonie met een “speciaal regime” gezonden worden. Dat soort kolonies staat in Rusland bekend om de zeer harde detentievoorwaarden. Ze bevinden zich vaak in zeer afgelegen gebieden. Het overbrengen van gevangenen via het spoor kan soms weken duren, en al die tijd blijven familie en vrienden in het ongewisse over de locatie en de gezondheidstoestand van gevangenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer