© Getty Images

Is Stonehenge straks geen Unesco-werelderfgoed meer? Groot protest tegen tunnel die monument “onherstelbaar zou verwoesten”

In Engeland zijn er plannen voor de bouw van een nieuwe snelwegtunnel. Maar die tunnel zou het iconische monument Stonehenge in gevaar kunnen brengen, zeggen campagnevoerders. En dan zou het misschien wel de status van Unesco werelderfgoed kunnen verliezen.

SGG

De Britse overheid is van plan om enkele kilometers van de A303 te overkappen. Daarvoor zou een tunnel moeten gebouwd worden. En die tunnel zou recht door de site gaan, waar het iconische Stonehenge ligt. De organisatie Save Stonehenge World Heritage Site (SSWHS) probeert daar nu een stokje voor te steken.

Volgens hen zou het plan de site deels “vernielen” en zou de schade “permanent en onomkeerbaar” zijn. De campagnevoerders zijn daarom naar de Hoge Gerechtshof getrokken in de hoop de plannen tegen te werken.

Het bouwen van de tunnel zou volgens de organisatie betekenen dat Stonehenge van de lijst met werelderfgoed zou kunnen gehaald worden “en dat is een rechtstreeks resultaat van een beslissing van de overheid”, klinkt het.

Volgens het Departement van Transport klopt dat niet. “Het werelderfgoed is niet van de lijst gehaald en er wordt ook niet gezegd dat het van de lijst wordt gehaald als de... regeling doorgaat”, zeggen zij.

De organisatie achter Stonehenge zag daarom geen andere opties meer dan juridische stappen te nemen. Ze organiseren nu een crowdfunding om de gerechtskosten te betalen. “Het is echt David versus Goliath.”

De overheid wil de tunnel, waarvan de plannen in juli werden goedgekeurd na een eerder juridisch parcours, bouwen omdat die de files in de regio drastisch zou kunnen verminderen. Al zijn de campagnevoerders het daar niet mee eens. De reistijden zouden volgens hen “slechts met een paar minuten” versnellen en ze noemen het daarom een “slecht gebruik van overheidsgelden.” “We willen dat National Highways alternatieven onderzoekt die de weg juist wegleiden van het Werelderfgoed.”

(Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

De petitie tegen de tunnel werd ondertussen al meer dan 230.000 keer ondertekend. Unesco liet ook al weten dat de plannen best niet zouden worden verdergezet “zonder de nodige aanpassingen.”

De projectleider van de tunnel liet weten dat ze zullen deelnemen aan het juridische proces, maar ze zijn er nog steeds van overtuigd dat dit plan de beste oplossing is. Tot er een definitieve beslissing is, zullen de voorbereidende werken verdergezet worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer