Apple Pay: onder druk van de EU doet Apple eindelijk wat toegevingen aan de concurrenten

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de manier waarop Apple zijn eigen systemen afschermt van andere bedrijven. Daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen, althans gedeeltelijk, nu de Europese Unie de duimschroeven aandraait voor gezonde concurrentie. Daardoor wordt Apple gedwongen om een paar toegevingen te doen.

In het nieuws: Apple heeft volgens Reuters aangeboden om zijn Tap-and-Go betalingssysteem open te stellen voor concurrenten.

  • Op die manier kan het bedrijf tegemoet komen aan de antitrustvereisten van de EU, en kan het boetes vermijden.
  • Het voorstel van Apple moet nog worden bestudeerd door de Europese Commissie. Het zal ook moeten worden voorgelegd aan zijn concurrenten en klanten voordat het wordt geaccepteerd of afgewezen door de EU, vertelden drie mensen dicht bij de zaak aan het persagentschap.

Terugblik: Vorig jaar kreeg Apple kritiek van de Europese mededingingsautoriteit omdat het de toegang van concurrenten tot zijn Tap-and-Go technologie beperkte.

  • Deze situatie bevoordeelt het interne betaalsysteem Apple Pay ten nadele van de concurrentie.
  • Opmerking: deze technologie is gebaseerd op NFC, een andere technologie waarmee informatie onmiddellijk kan worden uitgewisseld tussen twee apparaten die zich dicht bij elkaar bevinden.
    • Dit is de technologie waarop contactloze betalingen zijn gebaseerd, waaronder Apple Pay.

Nadruk op de details

Als dit voorstel waar blijkt te zijn, is het een interessante zet van Apple. Het laat zien dat de techgigant vastbesloten is om tegemoet te komen aan de Europese eisen en dus een poging doet om aan haar regelgeving te voldoen.

  • Het moet gezegd worden dat de strop rond Apple almaar strakker wordt. Het bedrijf heeft niet veel tijd meer om zijn slag te slaan.
  • Compromissen sluiten over details in plaats van het ecosysteem gewoon open te stellen zoals de EU wil, lijkt de strategie van de Amerikaanse gigant te zijn. Het valt nog te bezien of dit genoeg zal zijn.
Meer