Na wekenlang onderhandelen, eindelijk een compromis: dit staat in het nieuwe krantencontract

© Elke Pannier

Na wekenlang onderhandelen heeft de federale regering een compromis gevonden in het heikele dossier van de krantenconcessie. Er komt geen massale subsidie meer voor Bpost, wel een extra steun voor (voornamelijk) de Franstalige uitgevers én voor de tijdschriften van ziekenfondsen en andere vzw’s.

Pieter Lesaffer

Het nieuwe krantencontract is een compromis geworden waarin elke Vivaldi-partij haar gading kan vinden. Open VLD krijgt haar uitdoving van het systeem van krantenconcessies. De PS krijgt overgangsmaatregelen voor Bpost en de jobs die daar op de helling stonden. De groenen krijgen de zekerheid dat krantenabonnees op het platteland hun krant nog zullen krijgen. CD&V heeft dan weer de tijdschriften van de CM, ACW en de rest van haar christelijke zuil veiliggesteld. En de Franstalige partijen in het algemeen kunnen naar de Franstalige krantenuitgevers stappen met de extra steun die er tot 2026 nog blijft voor de sector.

Het heeft premier De Croo meerdere vergaderingen van zijn kernkabinet gekost, maar dinsdagavond kon hij eindelijk met witte rook naar buiten treden. Er begon ook wat tijdsdruk op het dossier te komen, want eind deze maand loopt de huidige krantenconcessie af. In dat contract krijgt Bpost nu nog jaarlijks 175 miljoen euro subsidies om de kranten en tijdschriften over het hele land in de bussen te steken. Een systeem dat ontstaan was als democratische maatregel, om iedereen goedkoper aan zijn krant te helpen, maar dat op zijn limieten botste.

Eerder was al voorzien dat die subsidie zou dalen naar 125 miljoen euro per jaar, dinsdagavond heeft de regering dus beslist om dat helemaal stop te zetten. Het hele dossier was twee weken geleden in een stroomversnelling gekomen nadat niet Bpost, maar wel het privébedrijf PPP was geselecteerd voor de nieuwe krantenconcessie, die normaal gezien volgend jaar zou ingaan. PPP was de goedkoopste, maar zowel de PS als de groene partijen wilden liever met Bpost blijven werken. Vanuit de mediabedrijven kwam ook twijfel over de kwaliteit van de bedeling door PPP.

Tot 2026

In de plaats van zo’n concessie komt er tot 2026 een rechtstreekse steun aan de mediabedrijven. Zij krijgen een belastingkrediet à rato van het aantal abonnees dat ze in dunbevolkte gemeenten hebben. Die liggen voor drie vierden in Wallonië, in Vlaanderen gaat dat vooral over de Westhoek. Ook de niet-commerciële uitgeverijen krijgen dat voordeel, maar wel voor het hele land. Naast ziekenfondsen – als de CM – en vakbonden gaat dat bijvoorbeeld ook over Natuurpunt en Greenpeace.

De vakbonden bij Bpost reageren “gematigd positief” op het politieke akkoord.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dat fiscaal voordeel voor de sector loopt op van 16 miljoen volgend jaar tot 49 miljoen in 2026. Ook de krantenhandelaars krijgen een fiscaal voordeel van twee tot drie miljoen euro per jaar. Belangrijk is wel dat Bpost de eerste zes maanden van 2024 nog de huidige bedeling voortzet, het bedrijf krijgt daarvoor 75 miljoen. Daarna zal ze met de uitgeverijen moeten onderhandelen om de distributie per regio op zich te nemen.

Binnen de regering is te horen dat Bpost zich competitief zal moeten opstellen om die contracten binnen te halen. Volgens premier De Croo leidt dat “niet per se” tot hogere prijzen voor de abonnees van een papieren krant of tijdschrift. Bpost zelf laat weten dat het in gesprek gaat met de uitgeverijen over “de operationele en financiële impact” na de overgangsperiode van zes maanden.

Gematigd positief

De vakbonden bij Bpost reageren “gematigd positief” op het politieke akkoord. “We hebben er vertrouwen in dat de uitgeverijen opnieuw voor Bpost zullen kiezen”, zegt Geert Cools, algemeen secretaris van ACOD. “Zij hebben de voorbije weken alvast gezegd dat ze onze kwaliteit appreciëren. We gaan ervan uit dat er geen ontslagen zullen vallen.”

Het is nu vooral nog afwachten hoe PPP reageert. Het bedrijf dreigde eerder met een klacht bij de Raad van State als de concessie, waarvoor zij was geselecteerd, niet zou worden uitgevoerd.

LEES OOK. Krantencontract: De Sutter wil “gerichte steun” voor bezorging in dunbevolkte regio’s

LEES OOK. PPP vraagt regering om uitkomst van aanbesteding voor krantencontract te respecteren: “Anders stappen we naar Raad van State”

LEES OOK. Overheid wil krantencontract niet meer aan Bpost toekennen, maar wel aan concurrenten

Het nieuwe krantencontract

  • Er komt een “afbouwscenario” van subsidies voor de bedeling van kranten en tijdschriften.
  • De commerciële uitgevers, zoals van deze krant, krijgen tot 2026 nog steun in de vorm van een belastingvoordeel, maar enkel voor hun abonnees in dunbevolkte gemeenten. Die liggen grotendeels in Wallonië.
  • Ook niet-commerciële uitgevers, zoals ziekenfondsen en vakbonden, krijgen dat fiscaal voordeel tot 2026, maar wel voor alle abonnees.
  • Als overgang krijgt Bpost in 2024 nog 75 miljoen euro subsidies om de huidige regeling voort te zetten tot eind juni 2024.
  • Vanaf 2027 is er geen steun meer voor de bedeling van kranten en tijdschriften, tenzij de volgende regering daar anders over beslist.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen