© Imageselect

Tips om je keuken snel schoon te krijgen na het koken tijdens feestdagen

Je aanrecht wordt snel de vuilste plek in je hele keuken als je kookt voor een groot gezelschap. Hoe je dat zo veel mogelijk kan vermijden? "Door al tijdens het feest op te ruimen. Dat draagt ook bij tot de gezelligheid", zegt Liesbeth Verboven van Het Poetsbureau, part of Glowi. Zij geeft ook tips over hoe je je oven en kookvuur snel weer schoon krijgt na al dat feestelijk kokkerellen.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Tijdens de feestdagen ga je je keuken - vooral je aanrecht, maar ook je oven en kookvuur - intensief gebruiken. Een gouden regel van poetsexpert Verboven: "Ik ben misschien extreem, maar als ik iets gebakken of gekookt heb, maak ik het onmiddellijk weer schoon."

Ook al is het druk op kerst- of oudejaarsavond, ze raadt iedereen hetzelfde aan. "Zo vermijd je hardnekkig vuil en veel overbodig gepoets de volgende dag."

Gebruik natuurlijke schoonmaakproducten

De standaard schoonmaakproducten in de keuken zijn afwasmiddel, citroen, soda en eventueel ook een schuurmiddel, zoals Cif. Kies zo veel mogelijk voor poetsmiddelen op natuurlijke basis. Daar krijg je je oven, microgolf en kookvuur absoluut mee schoon.

"We gebruiken al lang geen agressieve poetsproducten meer zoals ammoniak of bleekwater", zegt Verboven. "Die zijn ongezond en pakken op je adem." 

Vuilste plek: het aanrecht

Je aanrecht wordt het snelst een echte puinhoop tijdens het koken voor feesten. "Inclusief je keukentafel en je gootsteen. Je dumpt er alles op en al snel lijkt het ontploft. Ook gasten zullen dingen gebruiken of daar zetten. Je kan dat moeilijk vermijden, maar ik promoot toch het korte opvolgen: tussendoor blijven opruimen."

De oven

  • Zet een deksel op de pot of schotel als je iets verwarmt, dan komen er sowieso geen spetters op de ovenwanden.
  • Dé gouden regel: maak je oven na elk gebruik schoon met gewoon afwasmiddel. Dan komt het vuil makkelijk los en is alles zó weer proper. "Ik weet dat weinig mensen dat doen, maar alleen zo hou je je oven en het glas proper."
  • Hardnekkig vuil ouder dan 1 dag, kan je wegkrijgen met een schuurmiddel (zoals Cif) en een schuursponsje, want een oven is bestand tegen krassen. "Van baksoda (of natriumbicarbonaat) in combinatie met citroen kan je zelf een natuurlijk schuurmiddel maken. Ook kristalsoda is ideaal om te ontvetten." 
  • Met citroen verdrijf je vieze geuren. "Zet een vijftal minuten een soepkom met warm water en een uitgeperste citroen in een warme oven, en je oven ruikt weer lekker fris."

Je kookvuur

Om het even welk kookvuur je hebt, maak het zo snel mogelijk schoon. 

  • Bij een gasfornuis:
  1. Het rooster: in warm water met ontvetter, zoals afwasmiddel. Lukt dat niet, dan kan je er sodakristallen aan toevoegen. "Je rooster in cola laten weken, kan ook helpen."
  2. Je fornuis zelf maak je ook schoon met water en afwasproduct. "Aangebakken vlekken krijg je weg met een combinatie van water en waspoeder. Laat het eerst wat weken."
  3. De metalen ronde plaatjes die de gaspitten afschermen, maak je ook proper met afwasmiddel. Hardnekkig vuil kan je verwijderen met schuurmiddel. Maar kijk uit met schuursponsjes: gebruik liefst de zachte kant van dergelijke sponsjes. De gekleurde, hardere kant maakt mogelijk krassen.
  • Bij een elektrisch vuur:
  1. Met klassieke platen: afwassen met heet water, afwasproduct of sodakristallen. Oppassen voor krassen met schuurmiddel.
  2. Met een keramische of inductiekookplaat: "Dat is eigenlijk een glasplaat. Voor je ze schoonmaakt, moet ze eerst helemaal afgekoeld zijn." Anders kunnen de schoonmaakproducten op de plaat blijven plakken. Dan kan je ze afwassen met gewoon afwasmiddel. Hardnekkig vuil pak je aan met de speciale glaskrabber.
  3. Speciaalzaken verkopen bepaalde middelen die een beschermend siliconenlaagje op keramische kookplaten leggen. Zo stoot de plaat vuil en water af. Een nadeel is wel dat je het siliconenlaagje geregeld opnieuw moet aanbrengen. Door de hoge temperaturen verdwijnt het snel. 

Een georganiseerde koelkast: hou alles bij elkaar

Ook je koelkast organiseren is tijdens zulke dagen een uitdaging. "Hou alle ingrediënten bij elkaar in de koelkast. Zie je ergens nog een klein plekje voor dat doosje garnaaltjes? Niet doen, want dan is er een grote kans dat je dat vergeet."

Ruim tijdens het feest zelf al op. Gasten mogen je daar niet op afrekenen en zo ontploft de boel niet

Liesbeth Verboven, poetsexpert

Tot slot, vindt Verboven dat je je geen slechte gastvrouw of -heer moet voelen als je even wat langer wegblijft van de tafel met gasten, omdat je aan het opruimen bent. "Ik laat niets staan tot de dag erna. Bovendien is er wel altijd iemand die zal helpen. Doe de resten in bewaarpotten, en laat je kookpotten niet staan." 

Geniet als kok uiteraard van het feest, maar probeer ook alles georganiseerd te houden. "Zo ontploft mijn huishouden niet, blijft het gezellig én heb ik rust in mijn hoofd. Mensen mogen je daar niet op afrekenen."

Meest gelezen