De Vesten

Leerkrachten uit het secundair vervangen zieke collega's in lagere school in Herentals: "Ik raad het alle collega's aan"

In Campus De Vesten in Herentals helpen leerkrachten van het secundair onderwijs hun zieke collega's van de lagere school uit de nood. Door de hulp moeten de klassen met zieke leerkrachten in het basisonderwijs niet worden verdeeld tot aan de kerstvakantie. Er staat nu een leerkracht voor elke klas.

Met de examens zijn het drukke weken voor leerkrachten, ook die van de middelbare school van Campus De Vesten in Herentals.

Toch maken ze tussen het verbeterwerk door tijd om bij te springen in de lagere school. Daar zijn verschillende collega's ziek.

"Juf Wendy"

Wendy Van Ingelghem is leerkacht wiskunde. Normaal wordt ze aangesproken met "mevrouw". In de lagere school is het nu "juf Wendy" en dat is voor het eerst in haar carrière.

"Dat is toch wat aanpassen", zegt de kersverse "juf". "Ik heb ook nooit in de lagere school lesgegeven. Wij zijn nu soms enkele dagen vrij door de examens en doen dan verbeterwerk. De directrice van de basisschool heeft gevraagd om enkele uren in te springen. Dat doe ik met plezier."

Liese Demeulenaere

Voor "juf Wendy" is het een uitgelezen kans om eens te zien hoe het er in de lagere school aan toegaat. "Het bevalt me zeker maar het is helemaal anders. De leerlingen zijn maar twee jaar jonger dan dat ik gewend ben. De manier van werken is toch helemaal anders."

Ze raadt het aan alle collega's aan om ook eens te doen. "Wij verwachten in de eerste graad van het middelbaar soms zaken van de kinderen, maar we weten niet wat er aan vooraf is gegaan, wat ze wel of niet hebben geleerd."

Dit is uit je comfortzone komen, het is nieuw en interessant

Wendy Van Ingelghem, leerkracht

Lesgeven in de lagere school vraagt ook voorbereiding, omdat de leerkrachten uit het middelbaar er alle vakken moeten geven. "Dit is toch wat uit je comfortzone komen. Het is nieuw en interessant", zegt ze.

Vandaag geeft ze bijvoorbeeld Frans. "Het gaat over het weer en dat lukt wiskundeleerkrachten nog. Alleen de namen van de leerlingen leren lukt niet. Het verbeteren van de examens zal iets voor vanavond worden, maar dat is niet erg." 

De leerlingen vinden de ondersteuning prima. "Juf Patricia is ziek en ik mis haar wel maar dankzij juf Wendy hebben we nu meer kans om alles af te krijgen", vertelt Luana. "Ze is leerkracht wiskunde, maar Frans kent ze ook goed." 

Meest gelezen