2023 Getty Images

"Premier Sunak krijgt zijn partij niet op één lijn": Ivan Ollevier over de verdeeldheid binnen de Britse conservatieve partij

De Britse premier Rishi Sunak krijgt zijn partij niet op één lijn, "nochtans is hij binnengehaald als de grote verzoener", zegt Verenigd Koninkrijk-kenner Ivan Ollevier. Nu is er vooral verdeeldheid over de plannen om vluchtelingen en migranten die illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen naar Rwanda te sturen, maar dat is lang niet de eerste splijtzwam.

De eerste stap naar het plan om vluchtelingen en migranten naar Rwanda te sturen is gezet. Het Britse parlement heeft een akkoord gestemd. Al dat ging niet zonder slag of stoot.

Het akkoord legt (opnieuw) de onenigheid binnen de Britse conservatieve partij bloot. "Premier Sunak zat tussen hamer en aambeeld", zegt expert Verenigd Koninkrijk Ivan Ollevier in VRT NWS Laat.

BEKIJK - Er werd hevig gedebatteerd in het Britse parlement over het plan van Sunak

Videospeler inladen...

"Er waren twee 2 grote vleugels binnen zijn eigen partij die hem het vuur aan de schenen leggen", legt Ollevier uit: "Aan de ene kant had je de gematigden die vonden dat die wet veel te ver ging. Aan de andere kant had je dan de rechtse radicalen die vonden dat die wet net niet ver genoeg ging".

Sunak heeft die rebellie van beide kanten nu tijdelijk kunnen bedwingen, maar de nadruk ligt op tijdelijk volgens Ollevier. 

Onrust in de conservatieve partij

Deze stemming is niet de eerste keer dat breuklijnen zich aftekenen binnen de conservatieve partij. "Sinds Brexit is de conservatieve partij erg verdeeld", zegt Ollevier. Iets wat je alleen al van het aantal premiers in de laatste jaren zou kunnen afleiden: 5 eerste ministers op 7 jaar tijd.

Sinds Brexit is de conservatieve partij erg verdeeld

Ivan Ollevier, expert Verenigd Koninkrijk

David Cameron, de premier die het Brexit-referendum organiseerde, was de eerste die ontslag moest nemen in 2016. Dan was er zijn opvolgster Theresa May: "Ook haar is Brexit fataal geworden", zegt Ollevier. "Het verhaal van Boris Johnson en de feestjes in zijn ambtswoning kennen we ook, Lizz Truss heeft het vijftig dagen volgehouden na de implosie van haar economisch beleid en dan was er Sunak". 

Sunak de verzoener, of toch niet

Rishi Sunak is intussen een jaar premier van het Verenigd Koninkrijk. "Hij is binnengehaald als de grote verzoener. Integer, professioneel, betrouwbaar. Een consensusfiguur", vertelt Ollevier over dat aantreden. "Nu, een jaar later, is die ster toch wel een beetje getaand. Hij krijgt zijn partij niet op één lijn."

Een jaar na zijn aantreden is de ster van Sunak getaand

Ivan Ollevier, expert Verenigd Koninkrijk

De consensus binnen de partij over deze stemming is daarom ook zeker geen bewijs voor een hervonden rust binnen de conservatieve partij. "Sterker nog, in heel deze immigratie kwestie zagen een aantal van zijn eigen collega's ook wel de kans schoon om hem het leven zuur te maken", zegt Ollevier. 

BEKIJK - Het volledige gesprek met Ivan Ollevier in VRT NWS Laat

Videospeler inladen...

Meest gelezen