Netflix geeft voor het eerst kijkcijfers van bijna hele catalogus vrij: Belgische serie op plaats 168

Videostreamingdienst Netflix heeft voor het eerst gedetailleerde kijkcijfers bekendgemaakt van duizenden van zijn programma’s en films. De afgelopen zes maanden was The Night Agent’ dé absolute tophit. Op plaats 168 prijkt de eerste Belgische serie.

gli
Bron: BELGA

Het kijkcijferrapport, dat volgens Netflix vanaf nu elke zes maanden zal worden gepubliceerd, is een grote ommekeer in het beleid van het bedrijf dat deze gegevens in het verleden juist niet wilde delen met de concurrentie. “Dit is een grote stap voorwaarts voor Netflix en onze industrie”, meldde het bedrijf in een persbericht. “Wij geloven dat de kijkcijferinformatie in dit rapport, makers en onze sector diepere inzichten zal geven in ons publiek, en wat hen aanspreekt.”

Sinds 2021 brengt Netflix al wekelijkse Top 10-lijsten uit en een regelmatig bijgewerkte categorie van populairste shows. Maar de nieuwe publicatie, getiteld What We Watched: A Netflix Engagement Report gaat verder. Het rapport bevat gegevens voor alle programma’s die meer dan 50.000 uur door Netflix-gebruikers zijn bekeken. Dat zijn in totaal 18.000 titels, ofwel 99% van alle kijkuren op Netflix.

De gegevens bestrijken alleen de periode januari tot en met juni 2023, wat betekent dat films en series die in die periode zijn uitgebracht het beter deden. Bovenaan de hitlijsten stond het eerste seizoen van The Night Agent, een Amerikaanse actiethriller die in maart debuteerde en wereldwijd meer dan 812 miljoen kijkuren telde.

LEES OOK. “Alles wat deze mooie taal in de kijker zet, maakt me blij”: Jiddisch beleeft revival dankzij tv-series als ‘Rough Diamonds’ en ‘Shalom Allemaal!’

Rough Diamonds

Andere Netflix-titels die goed presteerden waren het tweede seizoen van Ginny & Georgia, The Glory, Wednesday en de Bridgerton spin-off-serie Queen Charlotte. Niet-Engelstalige programma’s waren goed vertegenwoordigd en genereerden 30% van alle kijkcijfers. Met name Koreaanse en Spaanstalige titels scoorden goed. De Belgische serie Rough Diamonds prijkt op de 168ste plaats met 72,8 miljoen kijkuren

Het gebrek aan transparantie over de kijkcijfers van de streamingplatforms leverde al lang kritiek op van schrijvers en acteurs en speelde een grote rol bij de Hollywood-stakingen eerder dit jaar. In een gesprek met journalisten ontkende topman Ted Sarandos van Netflix echter dat het nieuwe initiatief het gevolg is van gesprekken met de vakbonden. Hij zei dat Netflix in de beginjaren “geen routekaart wilde bieden aan toekomstige concurrenten” door deze waardevolle gegevens te delen.

Meest populaire series op Netflix

  1. The Night Agent: seizoen 1
  2. Ginny & Georgia: seizoen 2
  3. The Glory: seizoen 1
  4. Wednesday: seizoen 1
  5. Queen Charlotte: a Bridgerton story
  6. You: seizoen 4
  7. La Reina Del Sur: seizoen 3
  8. Outer Banks: seizoen 3
  9. Ginny & Georgia: seizoen 1
  10. FUBAR: seizoen 1

Vlaamse series op Netflix

  1. Rough diamonds: seizoen 1
  2. Undercover: seizoen 1
  3. Onder Vuur: seizoen 1
  4. Undercover: seizoen 2
  5. Twee Zomers: seizoen 1
  6. De Twaalf: seizoen 1
  7. 13 Geboden: seizoen 1
  8. Grond: seizoen 1
  9. Als De Dijken Breken: seizoen 1
  10. Beau Séjour: seizoen 1
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER