Willy Wonka (Timothée Chalamet) krijgt bezoek van een Oompa-Loompa (Hugh Grant) in ‘Wonka’ van Paul King.© Wonka

Wat vindt onze recensent van ‘Wonka’? “Niet de Willy Wonka die je al kent”

Wonka wordt verkocht als de prequel van Roald Dahls Charlie & the Chocolate Factory. Maar in feite voelt deze muzikale komedie meer aan als een aflevering van een andere filmreeks. Eentje met een Peruviaans beertje.

Chris Craps

Zoals vertolkt door Johnny Depp in Tim Burtons versie van Roald Dahls Charlie & the Chocolate Factory is Willy Wonka een excentrieke kerel met een tandpastaglimlach die is blijven steken in zijn kindertijd en niet op een lijk meer of minder kijkt om zijn wilde fantasieën rond chocolade te verwezenlijken. In Wonka vinden we van dat personage geen spoor meer terug. Timothée Chalamets Willy Wonka is in deze prequel een zacht, naïef en idealistisch Peter Pan-personage die in zijn eigen wereldje leeft, maar ook een positief rolmodel is voor kinderen. Hij heeft niets meer te maken met de freak van Dahl en Depp. Dat heeft alles te maken met producer David Heyman, regisseur Paul King en scenarist Simon Farnaby, het trio achter de zeer succesvolle Paddington-films. Ze hebben Willy Wonka losgerukt van Dahl en er de persoonlijkheid van beertje Paddington ingestopt. Ook de verhaalstructuur werd overgenomen. Niet moeilijk om te begrijpen waarom. Paddington is een van de meest geslaagde sequels uit de filmgeschiedenis en Tim Burtons versie van het Dahl-verhaal moest het eerder hebben van de visuele stijl dan van het bizarre en inconsistente verhaal.

(Lees verder onder de trailer)

Wonka’s origine story wordt opvallend rechtlijnig, harmonieus en vlot verteld. Willy arriveert in een stadje dat hij wil veroveren met zijn geniale diversiteit aan chocoladesmaken. Maar drie chocoladetycoons willen het monopolie in handen blijven houden. Met de slaven van een wasserij als medestanders gaat Willy in de tegenaanval. De kinderlijke Paddington-humor werkt prima voor Wonka en maakt de film amusanter dan de Tim Burton-prent. Kers op de taart is Hugh Grant – nog een oudgediende van het Paddington-universum – die de show steelt als Oompa-Loompa. Maar Wonka wordt wel gehinderd door de liedjes. Die zijn allesbehalve memorabel en functioneren als een pauze om het toilet te bezoeken. Is Wonka dé familiefilm van de kerstvakantie? Bij gebrek aan andere feelgoodfilms kan de prent zeker aanspraak maken op die titel. Maar fans van Dahl zullen zich een beetje bedrogen voelen. Wonka heeft geen venijnig bot in zijn lichaam.

© Warner

‘Wonka’ speelt vanaf 13 december in de bioscoop.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer