Belga image

Akkoord over krantenbedeling overwegend positief onthaald: "Nu kan de vrije markt spelen"

Er wordt relatief positief gereageerd op de beslissing van de federale regering om te stoppen met het systeem van concessies voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Vakbond ACOD spreekt over "de minst slechte oplossing", werkgeversorganisatie UNIZO is blij dat persverkopers "de steun krijgen waar ze recht op hebben" en Roularta Media Group hoopt dat de vrije markt nu haar ding kan doen.

De federale regering heeft een akkoord bereikt om de subsidies voor de kranten- en tijdschriftenbedeling fors terug te schroeven. De komende drie jaar blijven er alleen nog subsidies voor de levering in dunbevolkte gebieden en voor de bedeling van niet-commerciële publicaties. Vanaf 2027 houdt de steun volledig op.

Bpost blijft in een eerste reactie op de vlakte. "De operationele en financiële impact na de verlengingsperiode zal afhangen van het commercieel aanbod dat wordt uitgewerkt, en waarvoor Bpost in gesprek gaat met de uitgevers. De onderneming werkt aan het beperken van die impact", klinkt het formeel.

PPP, het bedrijf dat na een openbare aanbesteding eigenlijk als goedkoopste uit de bus kwam, reageert voorlopig niet.

Ook de grootste krantenuitgevers houden voorlopig de lippen stijf op elkaar.

Horrorscenario

Xavier Bouckaert van Roularta Media Group, de uitgever van tijdschriften zoals Knack en Flair, spreekt wel en heeft het over een goede beslissing. "De magazineconcessie was voor ons een horrorscenario. Nu zal de vrije markt spelen. We kunnen met een aantal partijen vrijuit spreken zonder verplichte hoge tarieven."

Die onderhandelingen kunnen alleen maar beter uitdraaien dan de huidige situatie, zegt hij. "Het bedelen van magazines is logistiek gezien redelijk eenvoudig. Wij kunnen mee met de normale brievenverdeling en hoeven geen aparte rondes, in tegenstelling tot kranten die ’s ochtends vroeg en op zaterdag in brievenbussen moeten belanden."

In de nieuwe regeling staat ook dat persverkopers, zoals lokale krantenwinkels en supermarkten, een compensatie krijgen voor de transportkosten die ze betalen voor de levering van hun kranten. Concreet zou het om 2 à 3 miljoen euro per jaar gaan. 

Nicky Celis van Dagbladhandel Tiensepoort in Leuven verwacht dat dit haar 300 euro per maand kan opleveren. "Dat is dus goed nieuws. We zijn verder vooral benieuwd naar de veranderingen op vlak van krantenrondes die we zelf doen. In ons geval gaat dat over 1.000 kranten. Momenteel krijgen we daarvoor 20 cent per krant, maar dat bedrag is al tien jaar niet aangepast."

Schadeclaim

Michaël Freilich, Kamerlid voor N-VA, kijkt met gemengde gevoelens naar het akkoord. "Eigenlijk heeft dit veel te lang geduurd. De concessie heeft onze samenleving 1.4 miljard euro gekost, met een voordeel voor één bedrijf en niet voor het algemeen belang. Na vier jaar trekken en sleuren wordt het eindelijk uitgedoofd."

Hij hoopt snel meer details over de beslissing te weten te komen. "Daarover ga ik vandaag de minister interpelleren in de Kamer. We weten bijvoorbeeld dat er een mooie transfer naar Wallonië gaat. Het grootste deel van de voorziene 50 miljoen euro is voor dunbevolkt gebied en dus niet voor Vlaanderen."

Freilich is ook bezorgd over de mogelijke schadeclaim die de federale regering boven het hoofd hangt. PPP had op voorhand aangekondigd dat het naar de rechter zou stappen als het contract niet hun richting uitkwam.

Geen ontslagronde

De socialistische vakbond ACOD bij Bpost reageert gematigd positief op het akkoord. "Dit is alvast beter dan dat de concessie helemaal naar een ander bedrijf zou gaan. Dan zouden we alles kwijt zijn. Dit is voor ons de minst slechte oplossing."

Bij de vakbond is men ervan overtuigd dat Bpost nog een stevig deel van de krantenbedeling kan binnenhalen en dat er niet meteen een ontslagronde nodig zal zijn. 

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo reageert positief. Door het akkoord over de verdeling van de kranten wordt discriminatie weggewerkt en krijgen de persverkopers de steun waar ze recht op hebben, klinkt het. 

Meest gelezen