© Dick Demey

HERBELEEF. Genk is Europees uitgeschakeld: 2-0 tegen Cukaricki volstaat niet door gelijkspel in Hongarije

Geen Europees voetbal meer voor KRC Genk na Nieuwjaar. Het deed wat het moest doen door Cukaricki met 2-0 te verslaan. Maar dat volstond niet door het 1-1-gelijkspel tussen Ferencvaros en Fiorentina. Herbeleef het hier.

Marnik Geukens en Mathias Vranckx
RC Genk Logo
RC Genk
2
:
0
FK Cukaricki Logo
FK Cukaricki
Mathias Vranckx
Vrancken: “Er komt sowieso geen nieuwe spits in januari”

“Kijk, we hebben gedaan wat we moesten doen. We hebben een goeie wedstrijd gespeeld. De gasten hebben hun job met heel veel bravoure uitgevoerd. We hadden niet alles in de hand, maar hebben onze energie gestoken in de zaken die we wel in handen hadden. We hebben ons niet laten afleiden door de match in Ferencváros. Ik denk niet dat de spelers tijdens de match op de hoogte waren van de ontwikkelingen in Hongarije.”

“Op de bank, dat is een ander verhaal. Tegenwoordig heeft iedereen een gsm en de teammanager hield ons wel op de hoogte van het verloop van de match tussen Ferencváros en Fiorentina. Even koesterde de Genkse spionkop hoop toen Fiorentina de 1-1 maakte, dat hebben de spelers op het veld ongetwijfeld gehoord. Maar je kan er toch niets aan veranderen. Vandaar denk ik dat de jongens dit vrij goed los kunnen laten hebben.”

In eigen voet schieten

“Toch maken we het onszelf nogmaals onnodig moeilijk met die rode kaart voor Galarza. Dat moet eruit. Dat zijn zaken waarmee je jezelf in de voet kan schieten. Tegen een matige tegenstander als Čukarički kom je daarmee weg, maar niet iedereen gaat zo genadig zijn.”

“Toch moet ik durven erkennen dat we zowel met elf tegen elf als met tien tegen elf goed onze streng wisten te trekken. Chapeau voor de jongens hoe ze na de rode kaart reageerden. Met elf tegen elf waren we veel beter dan onze tegenstander, en met een man minder eigenlijk nog steeds. We vonden makkelijk de juiste oplossing in de rug van hun verdediging en zetten op de correcte manier druk. Zo hebben we de voorsprong met z’n tienen nog kunnen uitdiepen.”

Alieu Fadera

“Ergens vind ik het jammer dat ik na een dik half uur spelen Fadera naar de kant moet halen. Hij speelde een dijk van een wedstrijd. We moesten nu eenmaal iemand slachtofferen. Fadera was enorm aanwezig in het wedstrijdbegin, maar met Sor z’n snelheid en de dribbels van Paintsil was ik gedwongen om die keuze te maken. Er moest nu eenmaal iemand inkomen die voor de verdediging de bal weer kwam opeisen.”

“Je kan blijven nakaarten over deze partij, maar eigenlijk is het simpel. We hebben het eigenlijk al in de voorrondes van de Champions League en bijgevolg ook de Europa League naar de knoppen gedaan. We grepen onze momenten niet. Over onze Conference League-campagne hebben we niet al te veel te klagen, vind ik. Zoveel hebben we niet laten liggen.”

“De loting zet ons nu eenmaal in een heel moeilijke groep, maar daar zijn we profs voor. Dit jaar zit het tegen, maar een kwalificatie voor een Genkse Europese overwintering zou zeker niet gestolen zijn geweest.”

Stevig gesprek

“Het enige positieve dat we uit deze wedstrijd tegen Čukarički kunnen meenemen is het resultaat, en de manier waarop we dat resultaat behaald hebben. Ik ben namelijk echt niet te spreken over het rood voor Galarza. Zulke fases overkomen ons dit seizoen te vaak. Veel te vaak zelfs. Dit kan niet, of mag niet kunnen! Morgen of overmorgen zullen we een stevig gesprek met hem aangaan, want dit mag niet meer voorvallen!”

“Nu we het toch over rode kaarten hebben vind ik wel dat de scheidsrechter consequent moet zijn. Na nog geen twee minuten is Sor alleen door en wordt hij volledig omarmd door een Servische verdediger. Voor mij is dat zonder discussie een rode kaart voor de bezoekende verdediger. Daar ziet de ref klaarblijkelijk zelfs geen overtreding in. Jammer, maar iedereen kan zich vergissen.”

Tweemaal rood

“Maar als dan even later Sissoko zonder gevolgen als een gek op Galarza mag invliegen, stel ik me vragen. Akkoord, hij krijgt geel, maar een elleboog is altijd rood. Zowel Galarza als Sissoko hadden moeten uitgesloten worden in die fase. Dat zijn allemaal wedstrijdbepalende fases die in ons voordeel hadden kunnen uitdraaien.”

“Het is intussen een gelopen zaak. Vele mensen onderschatten Ferencváros. Ze hebben hun naam en imago tegen in onze regionen, maar zoals je ziet zijn ze geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ik heb hen van in het begin goed gescout en iedereen gewaarschuwd dat we op onze hoede zouden moeten zijn, en helaas draait het dit keer in ons nadeel uit.”

“Ik heb al meermaals ons gebrek aan efficiëntie aangekaart, maar de repliek die ik van bovenaf gekregen heb is duidelijk. Zolang er niemand vertrekt komt er niemand bij. In de spits komt er in januari al sowieso geen versterking. We hebben twee centrumspitsen in onze huidige kern, maar het is voor die mannen kwestie van ze in het mandje weten te leggen. Ik kijk uit naar dat zo nodige killerinstinct.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
Heynen: “Te veel achter de feiten aan gelopen”

“Dit voelt enorm dubbel. Je bent uiteraard blij dat je wint, maar je overwintert niet Europees en dat is een heel bittere pil om te slikken. Als je ziet van waar we komen maakt het dat allemaal nog wat extra pijnlijk. Bij mij begint het eigenlijk al tegen Servette, in de tweede voorronde voor de Champions League. De Zwitsers hadden ons nooit mogen uitschakelen.”

“Ook tegen Olympiakos spelen we twee zeer degelijke wedstrijden naar mijn mening. Maar we incasseren daar te veel vroege tegendoelpunten en je toont zelf geen efficiëntie. We hebben gewoon te veel achter de feiten aan gelopen.”

“Uiteindelijk heb je dan ook nog de pech dat je in een beresterke Conference League-groep terechtkomt waar drie ploegen elkaar waard zijn. Op het eind zit het dan tegen. Het had even goed anders kunnen draaien. Er had geen haan naar gekraaid als wij op plek twee hadden gestaan, maar dat is nu eenmaal de realiteit niet.”

Kwalijk nemen

“Het rood voor Galarza is iets waar we na deze match niet om heen kunnen. In eerste instantie dacht ik dat hij gewoon trappelde van de pijn nadat Sissoko een overduidelijke fout op hem maakt, maar al snel werd duidelijk dat dit niet het geval was. Het was zeker niet slim. Als je op de grond ligt en je weet dat je tegenstander naast je ligt, moet je zeker niet gaan trappen. Dat neem ik hem kwalijk. Hij laat z’n team in de steek.”

“Het is een verhaal dat je langs twee kanten kan bekijken. We krijgen elk jaar een uitgebreide uitleg van de scheidsrechters over interpretatie bij zulke fases, maar ik heb de indruk dat de refs zelf het boekje niet altijd perfect volgen, maar meer het moment lezen. Maar soit, dat hoort erbij.”

“Nu rest ons enkel nog de Belgische competitie. Zondag komt KV Kortrijk op bezoek. Zij staan allerlaatste en zullen met het mes tussen de tanden spelen. Misschien hebben ze tegen dan een nieuwe coach. Dat kan hen nog een extra boost geven, maar we kijken enkel naar onszelf. We willen eindelijk eens een reeks neerzetten.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
El Khannouss: “Domme actie van Galarza”

“Ik vind het zo jammer dat we ons lot op de laatste speeldag in deze Conference League-groepsfase niet meer in eigen handen hadden. We hebben het hier niet verloren. Op basis van deze laatste match kunnen we onszelf niets verwijten. We waren op de afspraak en deden onze job. We winnen met twee doelpunten verschil, maar het is verschrikkelijk balen dat Ferencváros en Fiorentina gelijk spelen.”

“Toch maakten we het onszelf op een gegeven moment weer onnodig lastig. Galarza laat zich op een domme manier vangen. Hij wordt in die fase heel stevig aangepakt, dus ergens kan ik nog snappen dat je dan boos reageert, maar tegen natrappen is geen enkel excuus. Ik wist direct hoe laat het was. Hij laat z’n ploeg zo in de steek. Gelukkig hebben we ons niet laten kisten na de rode kaart voor Galarza, maar je ziet in de tien minuten na de uitsluiting wel dat de Serviërs plots kwamen opzetten.”

Argentijnse jeugdzonde

“Ik ben ervan overtuigd dat Galarza al lang spijt heeft van z’n actie. Het kan ons nu eenmaal allemaal overkomen. In het heetst van de strijd doe je soms domme dingen. Zaken die je niet kan terugdraaien. Maar weet je, hij is nog jong hé. Ik ben ervan overtuigd dat hij zal leren uit deze fout.”

“Uiteindelijk moeten we als groep enkel naar onszelf kijken waarom het niet gelukt is. De verplaatsing naar Italië was daarin cruciaal. We maken daar een knappe goal, maar laten daar nog voor rust vrijwel onmiddellijk tegenscoren. In extremis geven we dan nog heel knullig een strafschop weg waardoor we met lege handen terug naar huis moesten. Daarin moeten we slimmer worden. Dat zijn zaken die we enkel onszelf kunnen verwijten.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
Paintsil: “Scheidsrechter focuste zich te veel enkel op Galarza”

“Het overheersende gevoel na deze wedstrijd is uiteraard teleurstelling. Aangezien we ons niet plaatsen voor de volgende ronde van de Conference League kunnen we niet echt tevreden zijn over onze campagne. We waren in vele matchen de betere, maar lieten uiteindelijk te veel kansen liggen om aanspraak te maken op meer.”

“Als we puur de wedstrijd tegen Čukarički bekijken, mogen we onszelf wel op de borst kloppen. We spelen een uur met tien man en weten de score toch nog uit te diepen. Ik neem Matías (Galarza, nvdr.) trouwens niets kwalijk. Ook na zijn uitsluiting zijn we gewoon ons dingen blijven doen.”

Tien tegen tien

“Sissoko had in diezelfde fase trouwens ook rood kunnen krijgen. Hij komt er met z’n elleboog ingevlogen en raakt Galarza in het aangezicht. Mij leek het niet bewust, maar een elleboog is in principe altijd een rode kaart. De scheidsrechter was bij het bekijken van de beelden misschien net iets te gefocust op enkel Galarza.”

“Čukarički eindigt uiteindelijk met nul punten en dat heeft natuurlijk een reden. De Serviërs komen nog een paar stappen te kort op dit niveau, maar we hebben als Racing Genk zijnde wel lessen te leren.”

Groten der Aarde

“Ik moet daarvoor bij mezelf beginnen. Ik mis een strafschop. Ik wou de bal iets hoger wegleggen, maar dat lukte niet. Jammer. Al kan ik dat wel in perspectief plaatsen. Het spreekt voor zich dat ik ‘m liever binnengetrapt had, maar zelfs de groten der Aarde missen wel eens een penalty. Sommige spelers kunnen daar echt wakker van liggen, van zo’n misser vanop elf meter, maar ik niet.

“Ik kan dan goed m’n focus houden. Ik ben mentaal sterk. Ik wist dat als ik de runs bleef maken en me volop inzette dat goaltje vroeg of laat wel zou vallen. Uiteindelijk gebeurde dat ook. Ergens is dat altijd een opluchting, maar ik probeer altijd nuchter te blijven. Iedereen maakt fouten. Tegenslagen horen erbij. Dat is deel van het leven.”

Strafschopmisser

“Vele mensen zullen misschien ook een tikkeltje verbaasd geweest zijn dat ik de strafschop voor m’n rekening nam. Dat snap ik. Normaal gezien is Bryan (Heynen, nvdr.) de absolute nummer één voor penalty’s. Maar op het moment dat ik de bal nam om ‘m aan hem af te geven zei hij, schiet jij maar als je je goed voelt. Dat bewijst wat een gentleman Bryan is.”

“Uiteraard hebben we het hier in eigen huis tegen Čukarički niet laten liggen. Ik kijk daarvoor eerder naar de match op Fiorentina. In Firenze pakken we uiteindelijk geen punten, maar we moeten daar altijd met minstens één eenheid huiswaarts keren als we al onze doelkansen afmaken. Hetzelfde in en thuis tegen Ferencváros. Als je daar wat meer geluk kent, kan de eindstand in deze groep er heel anders uitzien. We hebben allemaal ons uiterste best gedaan, maar soms is dat nu eenmaal niet goed genoeg.”

Felicitaties

“De trainer heeft ons na afloop toch gefeliciteerd. Vooral voor onze inzet en goed voetbal. You win some, you lose some, weet je. Dat is deel van het spel. Uiteraard hadden we liever Europees overwinterd, maar we beseften van te voren maar al te goed dat Ferencváros een taaie klant zou zijn voor die tweede stek.”

“We hebben zelfs groepswinnaar Fiorentina tweemaal serieus het vuur aan de schenen gelegd. Dat is en blijft de verliezende finalist van vorig jaar, hé. Vergeet dat niet. Toch hebben de Italianen tweemaal niet van ons kunnen winnen. Ik vind dat dat wel een pluim verdient.”

“We moeten nu vooruit. De competitie is het enige dat ons nog rest. Daar kunnen we nu onze volle energie aan geven. Zondag komt KV Kortrijk op bezoek, en ook zij hebben de punten meer dan nodig, dus daar zullen we weer top moeten zijn. Ondanks de domper die we nu moeten verwerken kunnen we met vertrouwen naar de match van aanstaande zondag toeleven.” 

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
Racing Genk wint met z'n tienen met 2-0 van Čukarički, maar van juichen is omwille van de Europese uitschakeling weinig tot geen sprake. 
Mathias Vranckx

Intussen in Boedapest

Over en out voor Racing Genk! De wedstrijd tussen Ferencváros en Fiorentina is afgelopen, en eindigde op 1-1. Fiorentina bekert met twaalf punten verder als groepswinnaar. Ferencváros moet vrede nemen met de tweede plek. KRC Genk wordt derde en is uitgeschakeld. FK Čukarički sluit de rij. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx

Intussen in Boedapest

Tussenstand: 1-1. Er worden drie minuten toegevoegd in Hongarije. 
Mathias Vranckx
Vier minuten extra. 
Mathias Vranckx
El Ouahdi begaat een overtreding aan de rand van de grote rechthoek. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Vandevoordt moet nog eens de handen uit de mouwen steken. Adetunji schiet recht op de Belg. 
Mathias Vranckx
Yira Sor duikt scherp aan de eerste paal op, maar duwt naast. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx

Intussen in Boedapest

Er stijgt gejuich op in de Genkse spionkop. De reden wordt snel duidelijk. Fiorentina maakte zonet de 1-1 via Ranieri

Zo is Fiorentina weer groepswinnaar. Ferencváros zakt weer een plaatsje. Genk blijft voorlopig uitgeschakeld. Mits een 1-2 van de Italianen kan het hier wel eens gaan ontploffen in de Cegeka Arena. 
Mathias Vranckx
McKenzie troeft iedereen af in de lucht. Zijn kopbal valt nipt naast. Genk blijft pushen. 
Mathias Vranckx
Heynen zet Paintsil op weg. Die moet de bal altijd voorbij Belic weten te punteren, maar het bezoekend sluitstuk redt sterk. 
Aangeboden door onze partners