“Wij zitten hier allemaal met schrik”: buurt ongerust nadat koppel wolven 35 schapen én rund doodbijt

Wuustwezel, Brecht -

Wolvin Emma en haar nieuwe ‘vriend’ hebben in de Noorderkempen niet alleen een 35-tal schapen doodgebeten, maar ook al een melkkoe. De buurt is ongerust: “Wij zitten hier allemaal met schrik.”

Kristin Matthyssen

Het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (INBO) van de Vlaamse overheid maakte vorige week bekend dat na DNA-analyse blijkt dat er een tweede wolf aanwezig is in de regio Kalmthout-Wuustwezel. Het dier gaat al samen op jacht met wolvin Emma, die er als een gevestigde wolf wordt beschouwd. In februari is het paartijd, vanaf half april kunnen mogelijk de eerste welpen worden geboren.

Bij een schadegeval op een rund op 8 oktober was niet alleen Emma, maar ook een tweede wolf betrokken. De onderzoekers van het INBO detecteerden twee verschillende DNA-profielen, waarvan één mannelijk. Maar zelfs op het zicht was al duidelijk dat niet alleen de voorheen zo brave Emma verantwoordelijk kon zijn geweest voor de aanval. De roodbonte melkkoe was helemaal leeggegeten. De foto circuleerde de voorbije dagen op de landbouwbeurs Agribex in Brussel.

Typisch wolvengedrag

Als we bij de boer in Brecht aanbellen, bevestigt zijn moeder de opvallende aanval. “De specialisten waren eigenlijk meteen overtuigd dat het om een wolf moest gaan, want de maag lag eruit. Blijkbaar typisch wolvengedrag, zodat de maaginhoud niet over de rest van het lekker vlees zou komen als de maag zou scheuren. We lazen dan vorige week ook in de krant dat het twee wolven zijn geweest, een mannetje en een vrouwtje.”

De aanval gebeurde gewoon in de kudde op de wei. Het dier was niet ziek. Maar wolven zouden de zwakkere dieren wel kunnen opjagen tot ze van vermoeidheid neervallen om ze dan aan te vallen.

Momenteel staan de koeien in de loopstallen. Of de boeren geen schrik hebben? “We hebben meer schrik voor wat er kan gebeuren als die welpen in het voorjaar geboren worden. Zouden ze kinderen aanvallen?”

Deze dikbillen staan nog rustig achter een prikkeldraad in de risicozone.© kma

Blijkbaar is de veiligheid van kinderen in de regio van het nieuw wolventerritorium een issue nu er een roedel op komst is. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf heeft nog nooit een wolf in Europa een kind aangevallen en zal dat ook nooit gebeuren. Hij roept minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wel op om ook in de Noorderkempen een schutkring binnen de ruimere risicozone in te stellen, waarbinnen ook niet-professionele rundvee- en paardenhouders subsidies voor wolfwerende maatregelen kunnen krijgen van de Vlaamse overheid.

Drie schrikdraden en onderaan nog schapendraad gisteren in de risicozone. Het ziet er redelijk uit, maar is niet afdoende. “Er moet 10.000 Volt op staan.”© kma

“Een schadeloosstelling voor verlies van vee krijgen de mensen altijd”, zegt Jan Loos. “Maar met het voorbeeld van deze koe, zou ook het grootvee binnen de risicozone beter een wolfwerende omheining krijgen. Nu is die subsidie voor niet-landbouwers er enkel voor kleinvee zoals schapen, alpaca’s en pony’s tot 1 meter 48.”

Billy

Een wolf die koeien aanvalt is uitzonderlijk. In 2020 beet wolf Billy wel een koe dood in Berlaar. Later deed hij nog eens hetzelfde in Schoonbroek-Retie, op stal zelfs. In beide gevallen ging het om verzwakte runderen. Billy werd nadien doodgereden in Frankrijk.

Wolf Billy beet in 2020 twee koeien dood in de Kempen.© Jan Rottiers

Het aantal schadegevallen in de omgeving van het Groot Schietveld is de laatste tijd toegenomen. In de omgeving wordt beweerd dat dit komt omdat de herder die er met zijn kudde de grassoort pijpenstrootje bestrijdt sinds de brand, zijn schapen naar hun winterverblijf heeft gebracht. “Dat klopt niet”, zegt Jan Loos. “Er hebben 800 schapen op het Groot Schietveld gegraasd, maar dankzij de wolfwerende omheining hebben de wolven die niet aangeraakt. Wolvin Emma heeft zelfs lange tijd een aversie tegen schapen gehad. Mogelijk is ze ooit eens tegen een schrikdraad gelopen. Ze heeft maar één keer schapen van het begrazingsproject gepakt, toen ze per ongeluk in de omheining opgesloten was geraakt.”

Extra kosten

Het valt wel op dat er weinig (kleinvee)houders in de omgeving maatregelen nemen. In Overbroek staan er nog koeien achter een gewone prikkeldraad in het risicogebied. Ook schapen lopen er nog in omheiningen die niet geheel wolfproof zijn. Ze lijken fatalistisch. “Ik heb drie stroomdraden rond mijn schapenwei”, zegt René Anthonissen. “Die wei is indertijd nog voor paarden afgemaakt. Maar de schrikdraden spannen langs de binnenkant, terwijl die voor een wolf langs de buitenkant moeten spannen. Eerlijk gezegd denk ik dat als een wolf echt goesting heeft in een schaap, hij overal wel overspringt.”

Bij René in de Overbroekstraat werden in de omgeving al schapen gepakt door de wolf. “Je ziet hier ook geen konijnen meer in de omgeving. Wij zitten hier allemaal met schrik.”

Bij DB Horses, een sportstal voor springpaarden aan de overzijde, houden ze hun hart vast voor de pasgeboren veulens komende zomer. “Onze wei is goed afgemaakt met overal drie stroomdraden. Maar we zijn ongerust. Afgelopen zomer hebben we de veulens elke avond al binnen gezet, voor de wolf. Dat zijn extra kosten voor ons.”

Geschiedenis herhaalt zich

Jan Loos van Welkom Wolf vindt het fascinerend om te zien hoe de geschiedenis zich in de Noorderkempen exact herhaalt zoals in Limburg. Wolvin Naya was net als Emma een voorbeeldwolf die zich voornamelijk met wild voedde, tot ze in contact kwam met rekel August. Plots werd het ene schaap na het andere gepakt. Hetzelfde gebeurde met Noëlla. Sinds August doodgereden is, is het aantal schadegevallen in Limburg sterk gezakt. Het zijn dus echt de mannetjes die de vrouwtjes triggeren.

Waarnemingen van wolven of van sporen kun je melden aan wolf@inbo.be.Ook Welkom Wolf roept iedereen op om waarnemingen van wolven door te geven via het nummer 0495-32.53.30 of via de contactgegevens op de website Welkomwolf.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen