Om zes uur 's ochtends werden twee jagers op heterdaad betrapt. Dit is een reconstructie van dat moment.

Op heterdaad betrapt: "Pano" gaat 's nachts mee op pad om jagers te vatten die illegaal dieren loslaten in de natuur

"Pano" kon exclusief mee op pad met een team van natuurinspecteurs om jagers te betrappen die illegaal dieren in de natuur uitzetten. 2 mannen werden gevat die een 20-tal fazanten uitzetten om er waarschijnlijk de volgende dag op te jagen. De jagersgroep kreeg een jachtverbod, al de 6e groep dit jaar. Toch blijft dit maar het topje van de ijsberg aan illegale jachtpraktijken in Vlaanderen.

5 uur 's avonds, enkele weken geleden. Het begint te schemeren buiten en de koude snijdt. We zijn last-minute opgeroepen door een team van de natuurinspectie. Zij hebben een tip gekregen waardoor ze die avond nog halsoverkop op pad willen. Ze vermoeden namelijk dat een jagersgroep illegaal dieren wil uitzetten. 

"Vanavond gaat het om een heel groot terrein. Daarom werken we in 2 ploegen", legt een inspecteur uit, die anoniem wil blijven. De actie is niet zonder risico. De natuurinspecteurs zijn gewapend en dragen een kogelwerende vest. "Ook onze doelgroep is vaak gewapend", klinkt het. "En een angstig persoon met een wapen, dat is geen goeie combinatie."

Een angstig persoon met een wapen, dat is geen goeie combinatie

Natuurinspecteur, anoniem

Een deel van het team gaat te voet, door de bossen, in de hoop om de jagers fysiek te confronteren. Een 3e inspecteur rijdt rond met een observatiewagen. Toch blijft het moeilijk harde bewijzen te verzamelen. "Het is niet omdat iemand rondrijdt met fazanten dat er per se een uitzet zal zijn", vertelt een inspecteur. De enige optie om de illegale praktijk vast te stellen, is betrappen op heterdaad.

De inspecteurs, met een pistool en kogelwerende vest, bereiden zich voor op de actie.

Op heterdaad betrapt

Het wordt een lange nacht. Pas wanneer het team van inspecteurs rond 6 uur 's ochtends wordt afgelost, is het raak. In de koplampen van de observatiewagen duiken plots 2 mannen op. "2 personen waren fazanten aan het lossen", vertelt een inspecteur. Aansluitend worden een aantal huiszoekingen uitgevoerd, waar nog jute zakken met fazanten worden gevonden. "Uit het verder onderzoek bleek dat er diezelfde dag nog zou gejaagd worden." 

Op heterdaad betrapt: dit is hoe het er ongeveer uitzag, toen om 6 uur 's ochtends twee mannen werden betrapt die illegaal fazanten uitzetten in het bos. Onze redactie heeft het beeld gereconstrueerd, omdat het onderzoek nog lopende is.

De 2 mannen maken, zoals veel jagers, onderdeel uit van een "wildbeheereenheid" (WBE). In Vlaanderen zijn er 180 zulke WBE's, jagersgroepen zeg maar, goed voor meer dan 12.000 Vlaamse jagers. Het gevolg is dat de hele jagersgroep een jachtverbod krijgt. Het is al de 6e keer dat het Agentschap Natuur en Bos zo'n verbod oplegt dit jaar. 

Waarom is het een probleem dat dieren worden uitgezet om op te jagen? 
Dieren uitzetten om er nadien op te jagen is al ruim 30 jaar verboden in Vlaanderen. Daarvoor zijn verschillende redenen, zegt bioloog Frederik Thoelen. "Het kan schadelijk zijn voor de biodiversiteit", zegt hij. Veel dezelfde dieren in een klein gebied, kan het ecosysteem van planten en dieren verstoren. Als ze op het water worden uitgezet, zijn hun grote hoeveelheden uitwerpselen ook een probleem voor de waterkwaliteit. 

Dan is er ook de genetische vervuiling. Wanneer uitgezette dieren kruisen met wilde dieren zijn die nakomelingen niet altijd in staat om te overleven in de natuur. De gekweekte dieren krijgen ook vaak preventief antibiotica toegediend. "En je wilt zo'n antibiotica niet zonder reden in de natuur krijgen", zegt Thoelen. Tot slot werpt het ook ethische vragen op om een grote groep dieren uit te zetten, enkel en alleen om er nadien op te schieten. 

Hubertusvereniging betrokken

Alleen gaat het deze keer om een wel heel specifieke jagersgroep. De mannen blijken te behoren tot de WBE van de woordvoerder van de Hubertusvereniging, de grootste belangenvereniging van jagers in Vlaanderen. De Hubertusvereniging verzet zich al lang tegen het collectieve jachtverbod als straf voor illegale uitzettingen.  

"De jachtgroep die gezondigd heeft, hebben we geschorst uit onze WBE", zegt Christophe Rutsaert, woordvoerder van de Hubertusvereniging en voorzitter van de betrokken eenheid. De Hubertusvereniging veroordeelt illegale uitzettingen, maar een verbod voor de hele eenheid vinden ze een stap te ver. "Alsjeblieft, laat mensen die onschuldig zijn met rust. Die hebben niets misdaan", zegt Rutsaert. "Het is een disproportionele maatregel." 

Christophe Rutsaert, woordvoerder van de Hubertusvereniging en voorzitter van de betrokken WBE
© VRT

Wat kan je zelf doen als je dieren vindt die mogelijk zijn uitgezet door jagers?
Wie dieren opmerkt die vermoedelijk zijn uitgezet - denk aan tamme fazanten of grote groepen eenden - kan contact opnemen met de Natuurinspectie via deze weg of met Vogelbescherming Vlaanderen.

Topje van de ijsberg

Illegaal dieren uitzetten gebeurt regelmatig in het jagersmilieu. Alleen al in de weken waarin onze redactie onderzoek deed naar de jacht in Vlaanderen, vonden we 300 uitgezette eenden in Limburg, hoorden we over 200 uitgezette fazanten in Bornem en legden we tal van leveringen vast van kwekers aan jagers. Het probleem lijkt groter dan uit de cijfers blijkt. 

"Dit jaar hebben we onder meer meldingen gekregen vanuit Grobbendonk, Ravels, Boechout, Bornem, Veurne en vanuit Hasselt waar er mogelijk een illegale uitzet plaatsvindt", zegt Niels Luyten, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen. Alleen volstaan zulke vaststellingen van grote groepen dieren op onlogische plaatsen niet om een uitzetting aan te tonen. 

Betrappen op heterdaad blijft noodzakelijk, maar is knap lastig. "Je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn", zegt Jos Rutten, afdelingshoofd Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat 34 inspecteurs heeft die de illegale praktijk controleren. "Dat tijdstip duurt soms maar 5 of 10 minuten. In de praktijk heb je soms weken voorbereiding nodig om net op het juiste tijdstip aanwezig te zijn." 

En de fazanten die uitgezet werden in de nacht dat we op pad gingen met de inspecteurs? Die werden meegenomen door het Agentschap Natuur en Bos en moesten worden afgemaakt. 

Meer handhaving

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) veroordeelt sterk de illegale uitzetting van kleinwild in Vlaanderen. Dat is ook de reden waarom de voorbije jaren al 8 extra natuurinspecteurs werden aangeworven, reageert Demir in een persbericht. Volgens de minister zijn de besparingen op handhaving door voorgaande ministers ruimschoots ongedaan gemaakt.

"Regels zijn regels. En dat wil zeggen dat iedereen zich er aan moet houden. Wanneer illegaal fazanten uitgezet worden, moet onze Natuurinspectie ingrijpen. En dat doet ze ook. De pakkans voor overtredingen op de natuurregelgeving is dan ook enorm gestegen. Enkel dit jaar werd al in zes wildbeheerseenheden de jacht op klein wild gesloten na vaststellingen van illegale uitzetting door de Natuurinspectie", aldus Demir.

Hoe wordt er vandaag nog gejaagd in Vlaanderen en wat moeten we daarvan denken? "Pano" dook in het jagersmilieu. De reportage "Pano: uitgezet wild" is bekijken op VRT MAX. 

Meest gelezen