Invoering digitaal statiegeld in 2025 komt te vroeg, vreest afvalstoffenmaatschappij OVAM

© Dirk Vertommen

De invoering van een systeem van digitaal statiegeld in 2025 is niet evident. Dat zei afvalstoffenmaatschappij OVAM woensdag in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.

gli
Bron: BELGA

De Vlaamse regering wil nog dit jaar beslissen over de invoering van een systeem van statiegeld op flessen en blikjes. De uitrol zou in 2025 volgen. Dat kan ofwel in de vorm van een klassiek systeem, met inzamelpunten, of een digitaal systeem, waarbij de gebruiker de verpakking en de vuilniszak scant met zijn smartphone.

Op basis van een aantal proefprojecten concludeert OVAM dat een digitaal systeem haalbaar is, maar 2025 komt te vroeg. Niet iedereen heeft immers een smartphone, en daar moet rekening mee worden gehouden. “Omwille van de noodzaak van een volledig inclusief systeem, adviseren we om dit te flankeren met bijkomende breed toegankelijke inzamelpunten”, zei Luc Goeteyn van OVAM woensdag. “Producenten moeten ook de tijd hebben om hun lijnen en hun logistiek aan te passen. De investeringen in de aanpassing van de productielijnen kunnen pas gebeuren wanneer het wettelijk kader is vastgelegd.”

Privacy en fraudeproblemen

Positief is wel dat in de proefprojecten geen onoplosbare problemen werden vastgesteld. Bij het gebruik van een applicatie op de smartphone, rijzen wel vragen over de privacy. Daarom moet er een zogenaamde GEB worden opgemaakt, een gegevensbeschermingseffectbeoordeling.

Er moet ook worden gewerkt aan fraudebestrijding. Er moet een wettelijk kader worden opgesteld dat de taken van de beheersorganisatie duidelijk definieert. Ook de besteding van de inkomsten moet worden vastgelegd, met een efficiënte controle. 

De afvalstoffenmaatschappij adviseert de regering om in het komende halfjaar met de sector samen te zitten, om onder meer vast te leggen wat de dichtheid van de inzamelpunten moet zijn en of er een systeem van thuisscanners kan worden uitgewerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen