Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘Het zoveelste talent waar Lefevere naast grijpt’: Hans Vandeweghe over de transfersaga rond Cian Uijtdebroeks

Hans Vandeweghe: 'Uijtdebroeks traint al mee met zijn nieuwe ploeg, weliswaar in het zwart.'Beeld Bob Van Mol/ RV

Wielrenner Cian Uijtdebroeks wil af van zijn contract bij Bora-hansgrohe, dat nog tot eind 2024 loopt. Het Belgische toptalent wil naar Team Visma - Lease a Bike, zoals Team Jumbo-Visma komend jaar heet. Hoe kon het zover komen, en welke rol is bij zijn nieuwe ploeg voor Uijtdebroeks weggelegd? We vragen het aan sportjournalist Hans Vandeweghe.

Goeiemiddag Hans, hoe kijk jij naar het transferverhaal rond Cian Uijtdebroeks?

“Ik ben een beetje geschrokken dat het op die manier is gegaan. Als je dan hoort waarom het zou zijn... Dat is schrikken maar ook weer niet, want dat is typisch voor de sport. Dat jonge atleten afgebluft worden in een team, minder mogelijkheden krijgen. En als ze te ambitieus zijn, worden ze al eens het voorwerp van spot of pesten. Dat is van alle tijden.

“Of Uijtdebroeks gelijk heeft, weet ik niet. Het zal waarschijnlijk een combinatie zijn van die pesterijen en tegelijk ook het gevoel dat hij heeft dat hij bij die ploeg niet veel meer kan betekenen, en dat zij voor hem niet veel meer kunnen betekenen. In de Vuelta werd dat al duidelijk, toen zijn eigen ploegmaat Aleksandr Vlasov hem op het allerlaatst nog voorbijstak naar de zevende plek in het eindklassement.

“Bora had wellicht gerekend op Uijtdebroeks als schaduwkopman naast Primoz Roglic, die ze bij Visma hebben gehaald. Met Roglic, Vlasov en Uijtdebroeks zouden ze drie speerpunten hebben in een grote ronde. Dat plan is nu gedwarsboomd.”

Kan Bora-hansgrohe hem aan zijn contract houden?

“Dat denk ik niet. Volgens de Belgische wetgeving kun je altijd onder een contract uit als je maar genoeg schadevergoeding betaalt. In dit geval zou dat 12 maanden salaris zijn, de resterende duur van zijn contract. Uijtdebroeks had blijkbaar een laag loon voor iemand met zijn potentieel: een basiscontract van 100.000 euro per jaar. Dat is makkelijk af te kopen.

“Als hij bij Visma - Lease a Bike een salaris krijgt dat een beetje volgens zijn talent is, kan hij dat misschien zelf afkopen. Of zijn nieuwe ploeg betaalt het voor hem. Ik las net dat Visma - Lease a Bike 3 miljoen euro zou hebben gekregen voor Roglic. Dat lijkt me wel erg veel geld, maar het wil alleszins zeggen dat er veel geld is gepasseerd tussen die twee ploegen.”

Uijtdebroeks is al mee op stage met Visma. Kan dat zomaar?

“Hij is inderdaad mee aan het trainen. Ik heb al beelden gezien dat hij volledig in het zwart gekleed meerijdt, dus zonder de kledij van Visma. Aangezien die overgang nog tricky is, wil hij waarschijnlijk geen risico lopen. Je mag trainen met wie je wil. Dat is alsof je op de weg iemand tegenkomt van een andere ploeg en beslist om samen te trainen.”

Patrick Lefevere, de manager van Remco Evenepoel, wil een transferperiode zoals in het voetbal. Zou dat een goed idee zijn?

“Neen, dat denk ik niet. Nog een sport die aan mensenhandel doet? Dat concept in het voetbal ligt onder vuur, is in feite illegaal. Dus om het dan in te voeren in het wielrennen, dat zou heel raar zijn. Wat wel zou kunnen, is een vaste opleidingsvergoeding invoeren. Dan weet je hoeveel een renner moet kosten als je hem wilt halen. Een echte vergoeding voor de jaren dat die renner er heeft gereden. Met vastliggende sommen en niet die gigantische bedragen van in het voetbal, die daar gebruikt worden om de rekeningen aan te zuiveren.”

Welke rol zie je Uijtdebroeks spelen bij Visma? Moet hij Roglic vervangen, die naar uitgerekend Bora is vertrokken?

“Dat denk ik wel. We hebben in de Vuelta gezien dat Jonas Vingegaard de baas is. En Sepp Kuss, die die Vuelta won, is ook ambitieus. Maar daarnaast kan Uijtdebroeks de derde grote ronderenner van de ploeg zijn die andere teams in de gaten moeten houden. Als Uijtdebroeks mee is in een ontsnapping, dan moeten die andere teams daar wel achteraan. Hij kan met een voorsprong eindigen die, zoals bij Kuss, groot genoeg is om een grote ronde te winnen.

“Uijtdebroeks is echt een heel groot talent. Al vind ik het wel een beetje vreemd dat hij opnieuw voor een ploeg kiest waar al zoveel rondetalent aanwezig is. Je zou denken: waarom kiest hij dan niet voor bijvoorbeeld de ploeg van Lefevere? Dit is het zoveelste groot talent waar Lefevere naast grijpt, na Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Arnaud De Lie. Van alle grote talenten van de voorbije jaren heeft hij eigenlijk enkel Evenepoel kunnen overhalen.”