© EPA-EFE

Stopzetten van hulp aan Oekraïne zou “kerstgeschenk” zijn voor Poetin, waarschuwt Biden

Het stopzetten van de Amerikaanse hulp aan Oekraïne zou een “kerstgeschenk” zijn voor de Russische president Vladimir Poetin. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden, die ook opnieuw Benjamin Netanyahu waarschuwde dat hij steun dreigt te verliezen.

adb
Bron: Belga, Bloomberg, ABC

Een enorm steunpakket voor Oekraïne van meer dan 55 miljard euro zit al weken geblokkeerd in de Amerikaanse Senaat. Zolang Biden geen strengere maatregelen neemt om de immigratie aan de grens met Mexico een halt toe te roepen, willen de Republikeinen geen enkel pakket aan Oekraïne goedkeuren.

Biden wil echter dat het Amerikaanse Congres nog voor het kerstreces groen licht geeft voor de financiering. Anders geeft het president Poetin “het grootste kerstgeschenk” dat hij zou kunnen krijgen. Dat zei Biden dinsdag voor aanvang van een gesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.

De beslissingen die nu genomen worden, zullen de toekomst voor de komende decennia bepalen, voornamelijk in Europa, aldus de Amerikaanse president.

Voorlopig lijkt de ‘bedeltocht’ van Zelenski in de VS nog niet veel zoden aan de dijk te hebben gebracht. Eerder op de dag kon hij Mike Johnson, de nieuwe Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, niet op andere gedachten brengen. De ‘Speaker of the House’ zei dat hij meer details wil zien van wat Kiev van plan is met het geld dat president Biden en de Democraten willen toezeggen.

Volgens Johnson wil Biden die miljarden aan Oekraïne geven “zonder goed toezicht, zonder duidelijke strategie om te winnen en zonder antwoorden waarvan ik denk dat de Amerikanen daar recht op hebben”, zei hij na de ontmoeting met Zelenski.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een gezamenlijke persconferentie na zijn gesprek met Zelenski zei Biden dat de Verenigde Staten Oekraïne zullen steun “zo lang we kunnen”. Voorheen klonk dat steeds “zolang als nodig is”.

Hij beloofde 200 miljoen dollar aan extra militaire steun. “We komen snel aan het einde van ons vermogen om Oekraïne te helpen” bij hun dringende noden, aldus Biden. “Poetin rekent erop dat de Verenigde Staten hun beloften aan Oekraïne niet nakomen. We moeten, we moeten, we moeten bewijzen dat hij ongelijk heeft”, zei Biden.

“De steun voor Oekraïne gijzelen in een poging om een extreme Republikeinse partijdige agenda erdoor te drukken over de grens is niet hoe het werkt. We hebben echte oplossingen nodig”, zei Biden ook. “We moeten goed beseffen hoe dit over de hele wereld wordt gezien en door Rusland wordt gebruikt”, zei Biden. Hij zei dat de presentator van een Kremlin-trouw programma de Republikeinen prees nadat ze de steun voor Oekraïne blokkeerden. “Als je geprezen wordt door Russische propagandisten, is het misschien tijd om na te denken over wat je doet.”

“De geschiedenis zal hard oordelen over degenen die hun rug toekeren naar vrijheden – want vandaag staat de vrijheid van Oekraïne op het spel, maar als we niet stoppen met mensen in gevaar brengen, is het de vrijheid van iedereen bijna overal”, waarschuwde Biden. “Poetin zal doorgaan en potentiële aanvallers overal zullen worden aangemoedigd om te proberen met geweld te nemen wat ze kunnen.”

Israël

Tijdens zijn toespraak waarschuwde de Amerikaanse president ook opnieuw Israël: “De acties die ze ondernemen moeten consistent zijn met pogingen om al het mogelijke te doen om te voorkomen dat onschuldige Palestijnse burgers gewond raken, vermoord worden, gedood worden.”

Eerder op de dag had Biden op een campagne-evenement ook al gezegd dat Israël internationale steun aan het verliezen is door de “niet-selectieve bombardementen die plaatsvinden”. Volgens de Amerikaanse president moet Israëlisch premier Benjamin Netanyahu veranderen en “een moeilijke beslissing maken”, en begrijpt hij dat “hij stappen moet zetten om de Palestijnse Autoriteit te versterken”.

“Je kunt niet zeggen dat er in de toekomst helemaal geen Palestijnse staat zal zijn. En dat wordt het moeilijkste deel”, aldus Biden. Het land heeft “de meest conservatieve regering in de Israëlische geschiedenis” en sommige regeringsleden “willen geen tweestatenoplossing”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer