Siegfried Bracke vangt bot in zaak tegen PVDA en Raoul Hedebouw

De Brusselse kortgedingrechter heeft de eis van voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke tegen Raoul Hedebouw en PVDA afgewezen. De oud-kamervoorzitter eiste dat de partij de petitie die ze over hem had gelanceerd, offline zou halen. Maar volgens de rechter heeft Bracke te lang gewacht om spoedeisendheid in te kunnen roepen.

In september kondigde ex-kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) aan dat hij naar de rechtbank stapte tegen de uiterst-linkse partij PVDA en het kopstuk Raoul Hedebouw. Hij beschuldigde beide partijen van laster en eerroof omdat die een petitie over "graaipensioenen" had gepubliceerd. Bracke eiste dat de petitie onmiddellijk offline gehaald zou worden.

Volgens Bracke had de petitie een "constante stroom aan vuile bagger", "verwensingen en bedreigingen", verbale en fysieke agressie en vandalisme uitgelokt. Volgens zijn advocaten klopte het niet dat de uittredingsvergoeding illegaal was. Bovendien, argumenteerden ze, kregen tientallen ambtenaren-generaal dezelfde vergoeding en bleven zij onvermeld in de petitie.

PVDA en Hedebouw brachten daar onder andere tegenin dat het kort geding van Bracke een poging was tot censuur.

Te lang gewacht

Vandaag heeft de Brusselse kortgedingrechter Brackes eis afgewezen. De rechter vond het aannemelijk dat de PVDA-petitie Bracke schade kon hebben toegebracht, maar oordeelde ook dat er geen sprake was van spoedeisendheid.

De rechter vond dat Bracke te lang gewacht heeft om een vordering met spoedeisendheid in te stellen. Hij wees erop dat Bracke de berichtgeving rond de petitie al volgde sinds maart 2023, maar pas eind augustus een ingebrekestelling stuurde naar PVDA en pas op 15 september de zaak in kortgeding aanspande.

Volgens Bracke zelf wachtte hij zo lang omdat hij ervan uit ging dat de campagne na verloop van tijd stopgezet zou worden. Ook zou hij pas bij zijn terugkeer na een lang verblijf in Zuid-Afrika hebben beseft "welke schade de petitie hem had toegebracht en bleef toebrengen". Maar daar kon hij de rechter dus niet van overtuigen.

52.400 keer ondertekend

“Wij hebben er alle vertrouwen in dat indien de rechter Bracke niet terecht had moeten wijzen wat de procedure betreft, wij de zaak ook ten gronde zouden hebben gewonnen", reageert Hedebouw. "Want het publicatieverbod dat Bracke vroeg is een totale aanfluiting van het recht op vrijemeningsuiting. Een beschikking conform de wensen van Bracke zou een gevaarlijk precedent geweest zijn."

De bewuste graaipensioenenpetitie is intussen meer dan 52.400 keer ondertekend. De PVDA wil de petitie pas offline halen wanneer "elke euro is teruggestort".

Meest gelezen