Op de making of-foto’s van Thuis oogt Bram Spooren veel gelukkiger dan op de recente tv-beelden van zijn personage Ilias.© Thuistv

Het geamputeerde been van Ilias? Zo brengt ‘Thuis’ dat in beeld

Hoe film je een geamputeerd been, terwijl de acteur zelf vrolijk rondhuppelt op de set? Via veelbesproken foto’s op Instagram onthullen de makers van Thuis de truken achter de verdwenen ledematen van de betreurde Ilias.

Ilse Dewever

Lammen weer laten lopen of blinden laten zien, in soapland kan alles. Trouwe kijkers van Thuis zagen de afgelopen weken hoe het met het populaire personage Ilias van kwaad tot erger ging. Eerst zat hij weken lang onschuldig vast voor de moord op de malafide advocaat Alexander Cosyns (Erik Goossens). Terug op vrije voeten vond het personage evenzeer moeilijk zijn draai. Want ook de motor die hij kon aanschaffen met bloedgeld van Tom (Wim Stevens), de zoon van de echte dader Marianne, bracht hem geen geluk. Toen Ilias met het voertuig ten val kwam, en zijn been eronder gekneld zat, kon er geen hulp meer baten: het linkerbeen moest worden geamputeerd.

Het geamputeerde been wordt gecreëerd met een rol verband.© Thuistv

De kijker ziet hoe een diepongelukkige Bram Spooren, de acteur die Ilias vertolkt, in een ziekenhuisbed sip naar zijn geamputeerde been kijkt. Waar hebben de tv-makers de ontbrekende ledematen van Spooren gelaten? Die vraag klinkt nog luider wanneer Ilias aan zijn revalidatie met krukken begint, en er duidelijk ingezoomd wordt op het kortere linkerbeen.

Achter de bedscène zitten geen grote trucs leren foto’s van the making of op Thuistv, het officiële Instagramaccount van Thuis. Om te liggen met een zogenaamd geamputeerd been volstaat het dat in de matras een gat wordt gemaakt. De acteur kan zo zonder veel heksentoeren zijn onderbeen onder het bed laten bengelen.

Het linkeronderbeen van Spooren verdwijnt door een gat in de matras uit beeld.© Thuistv

Groene sok

Bij de scènes waarin Ilias rechtop staat zie je op de bewuste foto’s hoe Spooren onder zijn verband een groene sok over zijn onderbeen draagt. Maar het had evengoed een blauwe kunnen zijn. Door via de zogenaamde blue key of green key-techniek verschillende beeldlagen te combineren, ontstaan visuele effecten. “Groen is een kleur die weinig in decors voorkomt”, vertelt Kim Van Oeteren, creative director van Thuis. “Daarom kan ze makkelijk uit beeld worden gefilterd. In de montage wordt ze dan weggeschilderd en lijkt het of er niets is.“ Op de foto’s die Thuis deelde via sociale media kwamen heel wat reacties.

“Jammer dat met zulke foto’s de magie wordt doorbroken”, klonk het meer dan eens. “Voor zo’n reactie kunnen we begrip opbrengen, maar tegelijk waren er ook heel wat kijkers die benieuwd waren hoe dit huzarenstukje in beeld was gebracht”, reageert Van Oeteren. “Voor Thuis was zo’n ingreep alleszins een nieuwigheid. De productieploeg is fier op wat ze heeft gepresteerd.”

Let goed op, lijkt acteur Bram Spooren - met groen onderbeen - te zeggen.© Thuistv

Eén voet op de grond en één knie in de lucht. Dankzij een greenscreen wordt het onderbeen met groene sok weggefilterd.© Thuistv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer