AFP or licensors

"Nooit geweten dat mijn ouders moordenaars zijn", zoon van Michel Fourniret getuigt op proces van zijn moeder

De zoon van Michel Fourniret en Monique Olivier heeft via videoverbinding getuigd op het assisenproces tegen zijn moeder in Nanterre. De vrouw van de overleden seriemoordenaar staat terecht voor de verdwijning en de moord van een meisje van negen jaar en van twee vrouwen van 19 en 20 jaar. "Ik heb als kind nooit geweten dat mijn ouders moordenaars zijn", zei de 35-jarige Selim Olivier.

In Frankrijk loopt het assisenproces tegen Monique Olivier ten einde. Olivier is de ex-vrouw van seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze staat terecht in Nanterre voor haar rol bij de verdwijning en moord van een negenjarig meisje en twee vrouwen van 19 en 20 jaar.

"Vandaag was er een bijzondere getuige die werd gehoord", legt correspondent Frank Renout uit. Het gaat om de 35-jarige Selim Olivier, de zoon van Monique Olivier en Michel Fourniret.

Selim Olivier vertelde als kind nooit geweten te hebben dat zijn ouders moordenaars waren. "Er lagen geld en wapens in huis, maar hij dacht dat ze misschien een overval hadden gepleegd. Over zijn moeder was Selim Olivier duidelijk. Volgens hem is ze medeplichtig en werkten zijn ouders samen", zegt Renout.

Selim Olivier heeft geweigerd om fysiek te getuigen in Nanterre. Hij droeg een vermomming tijdens zijn getuigenis via een videoverbinding. Het kwam tot een emotionele confrontatie tussen moeder en zoon. "Haal die vermomming weg, je lijkt op je vader", zei Monique Olivier.

Selim Olivier antwoordde dat hij "haar zoon niet is "en dat "ze zijn moeder niet is". "Ik ben het resultaat van een ongeval tussen Michel Fourniret en Monique Olivier. Ik zeg nooit "mijn vader" of mijn moeder, maar "Michel" en "Monique"", klonk het.

Drie cold cases

Monique Olivier moet zich voor het hof van assisen verantwoorden voor drie decennia-oude cold cases.Ā 

De eerste is die vanĀ Marie-AngĆØle DomĆØce.Ā De 19-jarige vrouw met een mentale beperking verdween in 1988 op weg naar het station in Auxerre. Sindsdien is er nooit meer iets van haar vernomen en haar lichaam werd nooit gevonden. Pas in 2018 bekende Fourniret dat hij de vrouw gedood had. Enkele weken later werden er nieuwe zoekacties gehouden, in de hoop haar lichaam terug te vinden, maar zonder resultaat.Ā 

Het tweede dossier is dat vanĀ Joanna Parrish. De Britse studente van 20 werkte in een Franse school, toen haar pad dat van Fourniret kruiste. Ze werd verkracht en gewurgd, en haar lichaam werd op 17 mei 1990 teruggevonden in een rivier in MonĆ©teau. Haar mama getuigde nog in een Netflix-documentaire: "Ik heb foto's thuis, en ik praat tegen haar. Op een dag komen we er, zeg ik dan. Maar 33 jaar later, dat is toch te gek voor woorden".Ā 

De derde onopgeloste zaak is die van de negenjarigeĀ Estelle Mouzin, een van de laatste slachtoffers van Fourniret. Ze was in januari 2003 op weg van school naar huis in Guermantes, maar daar zou ze nooit aankomen. Ook van Mouzin ontbreekt sindsdien elk spoor. Pas in 2020 bekende Fourniret dat hij haar vermoordde. Ook in dit dossier werd er opnieuw gezocht naar haar lichaam, maar zonder resultaat.Ā 

Meest gelezen