Kinderen die illegaal worden geadopteerd voortaan erkend als slachtoffer mensenhandel

Kinderen die illegaal geadopteerd worden, zullen in de toekomst ook erkend worden als slachtoffer van mensenhandel. Ook slachtoffers van gedwongen huwelijken krijgen dezelfde erkenning. Dat staat in een amendement dat Vooruit-parlementslid Ben Segers samen met N-VA-parlementslid Yngvild Ingels heeft ingediend en dat woensdag werd goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie.

Een onderzoek van eind november toonde aan dat niet alle adoptiekinderen uit Ethiopië vrijwillig afgestaan zijn door hun oorspronkelijke ouders. In totaal zou in 12 gevallen de inhoud van het adoptiedossier verschillen met de realiteit. 

Nu is dus in de Kamercommissie Justitie beslist dat slachtoffers van illegale adoptie of gedwongen huwelijken nu ook erkend zullen worden als slachtoffers van mensenhandel. Zo worden ze beter beschermd. De wijziging geldt echter niet voor adopties uit het verleden. 

"Dit is een belangrijk signaal voor alle geadopteerden in ons land die illegaal werden geadopteerd en van hun familie werden gescheiden. Zij strijden al jaren voor erkenning en rechtvaardigheid. Wanneer adoptiekinderen verhandeld worden als koopwaar dan is dat niets anders dan mensenhandel. Goed dat dit nu eindelijk klaar en duidelijk erkend wordt", zegt initiatiefnemer Ben Segers.

Het amendement werd mee ondertekend door N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels die zelf geadopteerd is en het dossier van de illegale adopties al langer volgt

Heeft adoptie nog een toekomst?

Intussen werkt Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) aan een hervorming van het adoptiesysteem.  Verschillende experten pleiten al jaren voor een adoptiepauze. In een expertenrapport uit 2021 staat:  "Het huidig adoptiesysteem is niet langer houdbaar en dient grondig hervormd te worden. Het expertenpanel stelt dan ook voor om een adoptiepauze in te voeren, totdat het hervormde adoptiesysteem van kracht is." 

Ook Miranda Ntirandekura Aerts, zelf geadopteerd en klinisch psychologe, is voorstander van een adoptiepauze om de situatie te kunnen overschouwen. "De overheid moet eerlijk durven toegeven dat wat ze nu toe hebben geprobeerd om het systeem te hervormen niet voldoende was", zegt ze daarover in "Terzake".

"Er moet een mindshift komen van hoe we kijken naar interlandelijke adoptie en we moeten durven de werking hervormen. En dat kan enkel met een pauze."

Bekijk - Is interlandelijke adoptie nog van deze tijd? Adoptieouders aan het woord over gevoelige kwestie

Videospeler inladen...

Meest gelezen