© AFP

Einde van de oorlog voor volgende zomer, zo voorspelt Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov

Volgens de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zal de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne volgende zomer tot een einde komen. “Rond juni of juli. Als ik de macht had om te beslissen, zouden we over drie maanden klaar zijn”, zei Kadyrov woensdag tijdens een livestream, zo berichten verschillende media.

Bron: BELGA

De krijgsheer toonde zich optimistisch dat Rusland zijn oorlogsdoelen zou halen. Volgens hem liep Moskou vertraging op, omdat de Russische president Vladimir Poetin het leger de opdracht had gegeven om de Oekraïense “steden zo min mogelijk te vernietigen”.

Kadyrov beweerde ook dat de Russische troepen Kiev hadden kunnen innemen als het bevel om de burgerbevolking te ontzien er niet was geweest. De strijd om de Oekraïense hoofdstad vond plaats van eind februari tot begin april, nadat het Russische leger Kiev ook had aangevallen met eenheden die in het naburige Wit-Rusland waren gestationeerd. Zware verliezen leidden er uiteindelijk toe dat de leiders in Moskou zich terugtrokken uit Kiev.

Aan het begin van het jaar voorspelde de Tsjetsjeen nog dat de oorlog eind 2030 zou stoppen. Burgerrechtenactivisten beschuldigen de 46-jarige Kadyrov al jaren van ernstige mensenrechtenschendingen, zoals ontvoering, marteling en moord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer