© Jimmy Kets

Mag je straks op geen énkel strand in Spanje nog roken of vapen?

Spanje wil een strenger verbod hanteren op roken en vapen op openbare plaatsen. Dus ook op de stranden. Nu zijn er al zo’n 500 strandstroken waar je geen sigaret mag opsteken, maar de regio’s kunnen nog altijd autonoom beslissen. De overheid pleit nu voor een algemeen rook- en vapeverbod op het stranden.

tg
Bron: Daily Mail

De Spaanse regering wil het tabaksgebruik tegen 2025 te verminderen met 30% ten opzichte van 2010. Niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook om te voorkomen dat er resten van tabak en sigarettenpeuken in het zeewater en in het zand van de stranden terechtkomen. Zo worden op de Balearen alleen jaarlijks 118 miljoen sigarettenpeuken gedumpt op stranden en in zee.

Nu al geldt in veel badplaatsen een rookverbod. Valencia bijvoorbeeld heeft al meer dan 70 stranden waar roken verboden is. Ook in Barcelona mag je sinds 2022 niet meer roken op het strand. Op de Canarische Eilanden zijn er al meer dan 60 rookvrije stranden. Op Playa de las Canteras op Gran Canaria kun je een boete van 300 euro krijgen als je rookt. Op de 19 stranden van Mogán (Gran Canaria) is de multa 400 euro voor roken en tot 1.800 euro voor het gooien van sigarettenpeuken in zee.

Op sommige plaatsen is roken enkel verboden wanneer er kinderen of zwangere vrouwen in de buurt spelen of liggen te zonnebaden.

De Spaanse minister van Volksgezondheid Mónica García pleit nu voor een algemeen rookverbod op stranden. Zo is het duidelijker voor iedereen.

Statiegeld voor sigaretten

“Een alomvattende plan voor de preventie en bestrijding van roken 2021-2025 werd anderhalf jaar geleden afgerond, maar wordt maar gedeeltelijk uitgevoerd. Het wordt tijd dat daar verandering in komt en dat we het verbod op tabaksconsumptie uitbreiden en ook overal toepassen”, zegt García.

De minister van Volksgezondheid verwijst ook naar vapers, want die lijken in de ogen van velen misschien minder schadelijk, maar dat is maar schijn, zegt ze.

Toch lijkt de kans klein dat er al tegen komende zomer zo’n algemeen rook- en vapeverbod komt in Spanje. Op stranden waar het niet meer mag, zal het duidelijk aangegeven worden.

Intussen denkt de regionale overheid van Catalonië aan de invoering van een soort van statiegeldsysteem voor sigaretten. Dat zou betekenen dat rokers 0,20 euro per sigaret extra moeten betalen, geld dat ze terugkrijgen als de gerookte sigaretten, de peuken dus, inleveren. Hoe ze dat in de praktijk willen doen, wordt nog onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer