AFP or licensors

Amerikaanse beurs sluit af op recordniveau

Op de beurs van New York is de sterindex Dow Jones op een recordniveau geëindigd woensdag. Beleggers reageerden enthousiast op het rentebesluit van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank. Er is beslist om de rente niet te verhogen.

De Federal Reserve besliste zoals verwacht om de rente onveranderd te laten. De Centrale Bank legde in een toelichting minder nadruk op mogelijke nieuwe renteverhogingen. Die zijn doorgaans nadelig voor de waarde van aandelen.

De Dow Jones sloot 1,4 procent hoger op 37.090,24 punten. Ook de technologie-index Nasdaq en de S&P 500 sloten 1,4 procent hoger en bereikten zo hun hoogste peil in bijna twee jaar.

De werkloosheid is historisch laag, de economie groeit fors en de lonen stijgen

Amerikakenner Björn Soenens

"Het beursrecord toont het optimisme van de Amerikaanse beleggers over de economie. De inflatie koorts lijkt voorbij en de Centrale Bank stelt drie renteverlagingen in het vooruitzicht voor volgend jaar.  De vrees voor een recessie lijkt weg te ebben. De werkloosheid is historisch laag, de economie groeit fors en de lonen stijgen", verklaart Amerikacorrespondent Björn Soenens het enthousiasme op de beurs.

Toch plaatst Soenens een kanttekening. "De consumenten blijven ontevreden in Amerika over de hogere prijzen voor voeding en de hoge hypotheekleningen van 7 procent en meer. Ook de onbetaalbare huizenprijzen geven veel Amerikanen het gevoel dat de economie voor hen niet werkt zoals het hoort", besluit Soenens.

Meest gelezen