Vogelbescherming vraagt strengere handhaving jachtwetgeving na ‘Pano’ over uitgezet wild

© © VRT

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt een strengere handhaving van de Vlaamse jachtwetgeving en de invoering van een positieflijst voor vogels. Daarmee reageert de organisatie op de aflevering van ‘Pano’ over het illegaal uitzetten van kweekwild voor de jacht.

wver
Bron: BELGA

Wilde eenden, fazanten en patrijzen worden nog te vaak illegaal uitgezet ondanks het wettelijk verbod. Dat blijkt woensdag in een uitzending van ‘Pano’. “Het is belangrijk dat we blijven sensibiliseren over het gevaar dat dit met zich meebrengt voor ons ecosysteem en de biodiversiteit”, reageert Vogelbescherming Vlaanderen. “Om bedreigde wilde soorten maximale overlevingskansen te geven, is het belangrijk dat er geen genetische vervuiling ontstaat tussen gekweekte en natuurlijke wilde soorten. Vermenging zorgt immers voor een verzwakking van de wildpopulatie.” 

De organisatie pleit voor strengere handhaving van de huidige jachtwetgeving en deze ook te verstrengen door een verbod op het particulier houden van gekweekte patrijzen, fazanten en wilde eenden via een positieflijst voor vogels en een verbod op voederplaatsen voor jachtwild. “Een positieflijst is een lijst met diersoorten die je wél thuis mag houden. Staat een soort niet op de lijst, dan mag je deze als particulier niet houden.” Momenteel bestaan er positieflijsten voor zoogdieren en reptielen, maar niet voor vogels.

Verbod op voedertonnen

“Tot slot vragen wij een verbod op voedselplaatsen zoals voedertonnen. Gekweekte soorten zijn niet gewoon om zelf voedsel te zoeken. Om ze geschikt voor de jacht te maken, worden de gekweekte soorten uitgezet in uitloopkooien of voederplaatsen. Zodra ze verwilderd genoeg zijn, worden ze door de jagers geoogst. Als ze niet meer gevoederd worden op de plek van uitzetting, dalen hun overlevingskansen en bijgevolg hun geschiktheid om te oogsten.”

Daarnaast vraagt Vogelbescherming Vlaanderen aan burgers om opmerkzaam te zijn en onregelmatigheden te melden via info@vogelbescherming.be en bij de Natuurinspectie, de bevoegde handhavingsdienst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen