FOTO: Vaccinaties in woonzorgcentrum De Koornbloem, Kortrijk

Ruim helft 65-plussers liet herfstbooster tegen COVID-19 zetten, Vlaanderen scoort hoger dan Brussel en Wallonië

Iets meer dan de helft van de Belgische 65-plussers heeft dit najaar een boostervaccin tegen COVID-19 gekregen. Dat is minder dan bij eerdere vaccinatiecampagnes. Brussel en Wallonië vaccineerden ook opvallend minder dan Vlaanderen.

Ruim 1,8 miljoen Belgen kregen een boostervaccin tegen COVID-19 sinds de aftrap van de herfstcampagne drie maanden geleden. "De nadruk ligt op de 65-plussers, conform de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad", zegt Vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).

Dat blijkt ook uit de nieuwste cijfers van Sciensano. Meer dan de helft van de 65-plussers kreeg een boostervaccin. Dat aantal zakt terug naar 1 op de 10 voor de groep van 18- tot 64-jarigen. En bij de Belgische jeugd kreeg nog geen procent opnieuw een prik tegen COVID-19. 

Vlaanderen boosterde opvallend meer dan Brussel en Wallonië. "Voor Vlaanderen zitten we aan zo'n 65 procent voor de 65-plussers", zegt Van Damme. "Dat aantal klimt zelfs nog een beetje bij de 85-plussers. Als we kijken naar Wallonië zitten we eerder aan een vaccinatiegraad van 30 procent bij de 65-plussers."

Van Damme ziet verschillende redenen voor de lagere vaccinatiegraad in Brussel en Wallonië. "Dat zal te maken hebben met sensibilisering. En misschien ook met minder vertrouwen in vaccinatieprogramma's en een historisch lagere vaccinatiegraad in vergelijking met Vlaanderen." 

Vaccinatiemoeheid?

"Het percentage gevaccineerden is wel lager dan in de vorige boostercampagnes voor COVID-19", zegt Van Damme. "Dat heeft te maken met meerdere factoren. Misschien wel vaccinmoeheid. Maar tegelijkertijd is er minder ruchtbaarheid gegeven aan de campagne. Ook de verdeling van de vaccins is op een geheel andere manier gebeurd. Die verliep niet meer via de grote vaccinatiecentra."

Cijfers van de griepcampagne duiden niet meteen op vaccinatiemoeheid. "We hebben al zo'n 1.8 miljoen griepvaccins gezet op Belgisch niveau, wat ongeveer hetzelfde cijfer is als in 2022. Daar hadden we wel een lichte terugval tegenover bijvoorbeeld 2020. En dan weet je dat er nog extra gesensibiliseerd moet worden", aldus Van Damme.

Apothekers kunnen werkdruk huisartsen verlichten

In deze boostercampagne is een belangrijke rol weggelegd voor apothekers. Sinds vorig jaar mogen zij COVID-19-vaccins zetten, en vanaf dit najaar komen daar ook griepvaccins bij. "Apothekers hebben ongeveer 30 procent van de COVID-19-vaccins gezet over de gehele campagne", zegt Van Damme. "Dat is toch wel een belangrijke deelname. Diezelfde rol kunnen ze vanaf dit jaar spelen voor de griepvaccinatie. Het aantal griepvaccins gezet door apothekers ligt momenteel rond zo'n 15 procent."

De verdeling van vaccins via apothekers kan de werkdruk bij huisartsen ook verminderen. "45 procent van de huisartsen zegt dat de werkdruk momenteel hoog of zeer hoog is. Dat gaat alleen maar toenemen de volgende weken en maanden in de winter. De apothekers kunnen hen gelukkig helpen met informeren, sensibiliseren en vaccineren", zegt Van Damme.

Apothekers hebben ongeveer 30 procent van de COVID-19-vaccins gezet
Vaccinoloog Pierre Van Damme

"Door de vaccins ook via apothekers te verdelen bereik je meer mensen en zet je in op laagdrempeligheid", aldus Van Damme. "Algemeen merken wij dat apothekers het vaccineren er graag bijnemen", zegt ook Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk. "Zij staan dicht bij de burger en het zorgt voor een extra paar handen om de druk op het ziekenhuissysteem voor een stukje te verlichten."

Deneyer doet nog een oproep: "Het griepvirus is nog niet officieel in het land. Dat betekent dat het nog een prima moment is om die griepprik te laten zetten."

BEKIJK - "Er is wat vaccinmoeheid, maar er is aan deze campagne ook minder ruchtbaarheid gegeven":

Videospeler inladen...

Meest gelezen