Nicolas Maeterlinck

Komt de fazant op jouw kersttafel hier vandaan? "Pano" gaat mee op "shooting" in Frankrijk die al jaren verboden is in België 

Fazanten die in België als "wild" vlees worden verkocht, zijn soms gekweekt in het buitenland, worden daar even uitgezet om ze af te schieten, en daarna geïmporteerd naar ons land. Dat blijkt uit een "shooting" die de redactie van "Pano" kon volgen in Frankrijk. Zulke schietpartijen met uitgezette dieren zijn al jaren verboden in België. 

"Van harte welkom hier in Frankrijk, een land waar nog alles mag", zegt Wim Van Remortel. Voor hem staat een groep Nederlandse jagers. Van Remortel heeft een jachtreisbureau. In het glooiende landschap tussen Parijs en Rouen organiseert hij "shootings". 

Concreet gaat dat als volgt in z'n werk. Boven aan een vallei worden duizenden vogels uitgezet, waaronder fazanten. Die dieren zijn gekweekt bij Franse fokkers. "Die fokken tien- tot honderdduizend vogels", zegt Van Remortel. "Hun volières zijn voetbalvelden groot."

Daarna worden de vogels over de vallei gedreven, waar verschillende schutters aan een paaltje klaarstaan om hen neer te schieten.  Kostprijs om deel te nemen aan zo'n shooting: 1.000 euro per persoon. 

BEKIJK - De gekweekte vogels worden over de vallei gejaagd, waar ze worden neergeschoten door de plezierjagers:

Videospeler inladen...

Honderden vogels geschoten

De vangst van zo'n shooting is veel groter dan bij een natuurlijke jachtpartij. Op één dag worden er zo'n "150 tot 250" vogels geschoten, zegt Van Remortel. Mochten er geen dieren worden uitgezet, zouden er amper 20 dieren geschoten worden, schat hij. Op een week tijd. 

De fazanten kiezen vrij waar ze naartoe gaan

Wim Van Remortel, organisator van jachtreizen

Dat het zo makkelijk is om de dieren te schieten, komt door hun grote aantal en door het landschap waarin ze worden uitgezet. Het landschap werd zodanig ingericht, met aanplantingen, dat dieren er graag blijven. De glooiing van het landschap wordt dan weer gebruikt om de vogels netjes over de strategisch opgestelde jagers te laten vliegen.

Toch zijn de dieren "weerbaar" en "in goede conditie", zegt Van Remortel. Hij benadrukt dat niet alle uitgezette fazanten worden gevangen. "Als je 5.000 fazanten uitzet, schiet je er 1.500 tot 2.000 vogels terug", legt hij uit. "Ze kiezen dus vrij waar ze naartoe gaan." 

Op een shooting worden op één dag zo'n 150 tot 250 vogels geschoten.

Verboden in Vlaanderen

In Frankrijk en Engeland zijn shootings waar duizenden dieren voor worden uitgezet heel normaal. Maar in Vlaanderen is het uitzetten van jachtwild al meer dan 30 jaar verboden. Dat uitzetten verstoort het natuurlijke ecosysteem, is de redenering.

"Die dieren komen van een kwekerij. Daar zitten veel dieren op elkaar en dan kunnen er ziektes uitbreken. Dus wordt daar vaak preventief antibiotica gegeven. Je wil ook geen antibiotica zonder reden in de natuur krijgen", zegt bioloog Frederik Thoelen. Daarnaast zijn er ook ethische vragen te stellen, gelooft Thoelen. 

Op deze manier gaat er nu heel wat kapitaal naar het buitenland

Wim Van Remortel, organisator van jachtreizen

Daartegenover staat reisleider Van Remortel. Hij betreurt wat hij het "anti-jachtbeleid" van Vlaanderen noemt. "Wij kunnen dit in Nederland en Vlaanderen organiseren", zegt hij. "Maar als het niet meer bij ons kan, gaan we naar het buitenland. Op deze manier gaat er nu heel wat kapitaal naar het buitenland." 

Toch op Vlaamse borden

Toch komen de dieren die tijdens dit soort shootings worden afgeschoten, uiteindelijk toch vaak in Vlaanderen terecht. De dieren van de shooting die we volgden in Frankrijk worden bijvoorbeeld rechtstreeks in een koelwagen naar een Vlaamse poelier gebracht, een slager van gevogelte.

Dat bevestigt ook een andere Vlaamse leverancier die we contacteren. Hij importeert fazanten uit Groot-Brittannië en levert aan heel wat grote supermarkten in België. De dieren worden dan uitgezet in Engeland, worden daar geschoten en dan geïmporteerd. Tijdens die shootings in Engeland worden overigens nog loden kogels gebruikt, een praktijk die om gezondheidsredenen verboden is in België. 

Resultaat? Dieren die hier als "wild" worden verkocht, zijn geregeld afkomstig van gekweekte dieren uit het buitenland. "Dit is een rode patrijs. Een hele mooie jachtvogel, die hier wordt gefokt", zegt Van Remortel terwijl hij een dode vogel vastneemt. "Het is wildseizoen. De markt is er dus klaar voor", zegt hij. "Veel kans dat dit op Vlaamse borden terechtkomt." 

Van Remortel houdt een rode patrijs vast die werd neergeschoten tijdens een shooting.

Meest gelezen