Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).© BELGA

België investeert extra in opvang van vluchtelingen in eigen regio

België gaat meer investeren in de opvang van vluchtelingen in de eigen regio. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) laten verstaan op het Global Refugee Forum in Genève.

Bron: BELGA

Het Global Refugee Forum is de vierjaarlijkse bijeenkomst van beleidsmakers, overheden, de VN, vluchtelingenorganisaties en ngo’s waar de opvang van vluchtelingen centraal staat. De uitdagingen zijn groot. Sinds 2016 is het aantal vluchtelingen wereldwijd verdubbeld, meer bepaald tot 36,4 miljoen. Tel daar de mensen bij die op de vlucht zijn in hun eigen land – ‘ontheemden’ – en dan kom je aan 114 miljoen.

Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez is het belangrijk om mensen die op de vlucht zijn dicht bij huis een toekomstperspectief te geven. “In tegenstelling tot wat sommige partijen en politici in Europa beweren, wordt een overgrote meerderheid van die 36,4 miljoen vluchtelingen – 75 procent – opgevangen in de eigen regio”, aldus Gennez. 

Maar vaak gebeurt die opvang in lage- en middeninkomenslanden zoals Oeganda of Libanon. “Niet bepaald de rijkste of meest stabiele plaatsen ter wereld”, stipt de Vooruit-politica aan. Het draagvlak bij gastlanden staat ook onder druk. Denk aan Libanon, een land met een bevolking van 5,5 miljoen mensen dat onderdak biedt aan 1,5 miljoen gevluchte Syriërs en 257.000 Palestijnse vluchtelingen.

Geld naar Oxfam, VN

Daarom gaat minister Gennez nu het engagement aan om de noden van vluchtelingen in onze partnerlanden te integreren in onze ontwikkelingsprojecten en om degelijke opvang in de regio beter te ondersteunen. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zo is het onder meer de bedoeling om de landen die op dit moment de grootste inspanningen leveren extra te ondersteunen. In Libanon gaat het bijvoorbeeld om (vluchtelingen)programma’s van Oxfam (1 miljoen euro) en van de lokale ngo AMEL (1 miljoen euro).  “Doel is om de levensomstandigheden van de vluchtelingen, maar ook van de Libanese gastgemeenschappen, te verbeteren en contacten tussen de verschillende gemeenschappen aan te moedigen”, luidt het.

Voorts gaat ook 10 miljoen euro extra naar organisaties die inzetten op de opvang en bescherming van vluchtelingen in eigen regio. Het geld zal verdeeld worden over het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR), het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer