© EPA-EFE

Huis van Afgevaardigden keurt impeachmentonderzoek naar Biden goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag formeel ingestemd met een afzettingsonderzoek tegen president Joe Biden, die het over “een ongegronde politieke stunt” heeft. Zijn zoon Hunter Biden weigerde achter gesloten deuren te getuigen in de zaak en zal vervolgd worden voor minachting van het Congres.

Bron: BELGA, Fox, CNN, Guardian

De controversiële activiteiten van Bidens zoon Hunter zijn voor de Republikeinen voer voor een afzettingsprocedure. Volgens de Republikeinse initiatiefnemers van het onderzoek heeft Biden zijn macht misbruikt als vicepresident onder Barack Obama (2009-2017) voor zakencontacten voor zijn zoon in China en Oekraïne. Joe Biden heeft de beschuldigingen steeds van de hand gewezen.

Het parlementair onderzoek naar de impeachmentprocedure loopt al sinds september, maar het Huis had het nog niet formeel goedgekeurd. De stemming woensdag eindigde op 221-212: alle Republikeinse afgevaardigden stemden voor, alle Democraten tegen.

LEES OOK. Eerste zitting impeachment-onderzoek naar Joe Biden: “Geen bewijs van corruptie”

Deze stemming was volgens de Republikeinen nodig om het onderzoek juridisch te versterken zodat meewerking afgedwongen kan worden, desnoods in de rechtbank. Volgens het Witte Huis was het onderzoek namelijk illegitiem, net als de dagvaardingen, zonder dat het formeel goedgekeurd was door het Huis van Afgevaardigden.

Hunter Biden weigerde woensdagochtend te getuigen en haalde aan het Capitool uit naar de Republikeinse onderzoekers.© AP

“We worden geconfronteerd met obstructie door het Witte Huis en getuigen”, zei voorzitter van de toezichtscommissie James Comer voor de stemming. “Het Witte Huis probeert belangrijke getuigenissen van huidige en voormalige medewerkers van het Witte Huis tegen te houden. Het houdt ook duizenden documenten achter uit de tijd dat Joe Biden vicepresident was. President Biden moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn leugens, corruptie en obstructie. We hebben de plicht om de verantwoording en transparantie te bieden die Amerikanen eisen en verdienen.”

Afzetting

Na de goedkeuring zei Comer dat “we zeer tevreden zijn met de stemming vandaag”. “Ik denk dat dit een luide en duidelijke boodschap stuurde naar het Witte Huis.”

Jason Smith, James Comer en Jim Jordan, de voorzitters van de commissies die het onderzoek voeren.© Getty Images via AFP

Als het onderzoek is afgerond, kan de juridische commissie van het parlement aanklachten formuleren en die naar het Huis verwijzen voor stemming. Als het Huis stemt om Biden effectief te impeachen of aan te klagen, komt er een proces in de Senaat. Wordt de president daar veroordeeld, dan wordt hij afgezet.

In de Senaat zal de procedure echter wellicht stranden. Daar heeft de Democratische partij van Biden immers wel een meerderheid. Toch kan dit voor het Witte Huis een hoofdpijndossier worden in de aanloop van de verkiezingen in november 2024.

In de Amerikaanse geschiedenis is nog nooit een president uit zijn functie ontzet. Andrew Johnson, Bill Clinton en Donald Trump werden in verdenking gesteld – die laatste tweemaal –, maar uiteindelijk vrijgesproken. Richard Nixon nam in 1974 ontslag om een zekere impeachment te vermijden vanwege het Watergate-schandaal.

Stunt

Joe Biden heeft het goedgekeurde impeachmentonderzoek naar hem afgedaan als een “politieke stunt”. In een verklaring die het Witte Huis heeft verspreid, wees Biden op het vele echte werk waarop de Republikeinen in het Congres volgens hem beter zouden focussen: steun aan Oekraïne en Israël, de beveiliging van de zuidelijke grens, de economie… Eerst verspilden ze tijd aan de zoektocht naar een nieuwe leider van het Huis en hun eigen leden wegsturen, nu dus aan een impeachment, aldus Biden.

“Ik sta elke dag op met mijn focus op de problemen waar het Amerikaanse volk mee kampt – echte problemen die een invloed hebben op hun leven, en de kracht en veiligheid van ons land en de wereld. Helaas doen de Republikeinen in het Huis niet met me mee. In plaats van iets te doen om het leven van Amerikanen beter te maken, zijn ze gefocust op mij aanvallen met leugens”, verklaarde Biden. “In plaats van hun job te doen aan het dringende werk dat gedaan moet worden, kiezen ze ervoor om tijd te verspillen aan deze ongefundeerde politieke stunt waarvan zelfs Republikeinen in het Congres toegeven dat hij niet door feiten wordt ondersteund.”

© AFP

“Het Amerikaanse volk verdient beter. Ik weet waarop ik gefocust zal blijven”, besloot Biden. “Ik nodig de Republikeinen in het Congres uit om zich bij mij aan te sluiten.”

Hunter weigert getuigenis

Het Witte Huis weigerde te reageren op de acties van Hunter Biden eerder op de dag. De Republikeinse parlementsleden hadden hem gedagvaard om woensdagochtend ondervraagd te worden achter gesloten deuren. De zoon van de president kwam naar het Capitool, maar sprak daar enkel reporters toe. Hij eiste dat hij publiekelijk zou mogen getuigen. Volgens Hunter Biden zou de commissievoorzitter eerder gezegd hebben dat de betrokkenen daarvoor mochten kiezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In zijn eerste verklaringen sinds hij werd aangeklaagd voor verboden wapenbezit en fraude, zei Hunter Biden dat hij al zes jaar het doelwit is van de “Trump-aanvalsmachine” en MAGA-Republikeinen die roepen “Waar is Hunter?” “Wel, hier is mijn antwoord: ik ben hier.”

Hij zei dat hij “fouten gemaakt” heeft. Zo sprong hij tijdens de dieptepunten van zijn verslavingen “extreem onverantwoord” om met zijn financiën. Maar de Republikeinen liegen over zijn familie – die “letterlijk mijn leven redde” – en proberen hem te “ontmenselijken om mijn vader in verlegenheid te brengen en te schaden”.

“Laat ik zo duidelijk mogelijk zijn: mijn vader was niet financieel betrokken bij mijn zaken – niet als praktiserend advocaat, niet als bestuurslid van Burisma, niet in mijn partnerschap met een Chinese privézakenman, niet bij mijn investeringen in binnen- of buitenland en zeker niet als artiest”, aldus Hunter Biden. “Er is geen bewijs om de beschuldigingen te ondersteunen dat mijn vader financieel betrokken was bij mijn bedrijf, omdat dat niet gebeurd is.”

Hij klaagde aan dat de Republikeinen de feiten manipuleren en schaamteloos over alles liegen. “Ik ben hier om te getuigen tijdens een openbare hoorzitting, vandaag, om alle legitieme vragen van de commissies te beantwoorden”, verklaarde Biden. “Republikeinen willen geen open proces waar Amerikanen hun tactieken kunnen zien, hun ongefundeerde onderzoek kunnen ontmaskeren of kunnen horen wat ik te zeggen heb. Waar zijn ze bang voor? Ik ben hier. Ik ben klaar.”

Minachting Congres

De voorzitters van de toezichts- en juridische commissies van het Huis, James Comer en Jim Jordan, hebben verklaard dat ze een procedure voor minachting van het Congres zullen opstarten tegen Hunter Biden omdat hij zijn dagvaarding negeerde. “De obstructie van Hunter Biden van vandaag versterkt de nood voor een formele stemming”, klonk het ook.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jamie Raskin, de hoogste Democraat in de parlementaire toezichtscommissie, verdedigde de Bidens. De Republikeinen “wilden de verklaring laten gebeuren als een ondervraging achter gesloten deuren, zodat het volk het niet kon zien en zodat ze konden doorgaan met het plukken van kleine stukjes bewijs en het verdraaien en verkeerd voorstellen van wat er daar had plaatsgevonden”, aldus Raskin. “Ze hebben geen beschuldigingen tegen president Biden hard kunnen maken, ze hebben geen bewijs dat hij een overtreding heeft begaan, laat staan een die volstaat voor een impeachment.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER