Natuur

Help de vogels, maar koop geen vetbollen in netjes

Een vetbol vol voer slaan vogels in de winter niet af. Maar die in een netje verpakken, is geen goed idee. Al is dat maar door het afval.

ty

Vooral op de Nederlandse sociale media doet hij weer hard de ronde: de foto van een zielige koolmees die met zijn pootje verstrikt zit in het netje van een vetbol. De begeleidende boodschap klinkt dramatisch. ‘Helaas, ze hangen weer overal. Goed bedoeld, maar levensgevaarlijk voor de vogels, de meeste breken hun pootje en sterven elders.’

Nu de winter begonnen is, halen mensen met een hart voor vogels allerlei voer uit de kast voor de dieren: zaden, meelwormen, insecten, noten, pindakaas ... Een geliefd recipiënt is een vetbol waarin al het eetbaars vastgehouden wordt. Praktisch, want hij combineert vetten en eiwitten die de vogels kunnen gebruiken in de koude maanden. En hij is handig om in een boom, schutting of haag te hangen. Die dingen zijn ook vlot in de winkel verkrijgbaar.

De onfortuinlijke koolmees die de ronde doet op sociale media.© rr

Maar als die vetbol in een plastic netje zit, is er wel degelijk een risico. ‘Het gebeurt wel eens dat een vogel verstrikt raakt in het plastic,’ zegt June Heene van Vogelbescherming Vlaanderen, ‘maar het is gelukkig geen vaak voorkomend fenomeen.’

Die plastic netjes zijn om nog andere nadelen af te raden. Als ze in de natuur belanden, zijn ze hardnekkig zwerfvuil. ‘De beste optie is voederbollen zonder netjes kopen’, raadt Heene de natuurminnende burger aan. Ook Natuurpunt biedt in zijn webwinkel alleen netloze vetbollen aan.

Je kunt het voeder in kokers of andere houders aanbieden. Je kunt het ook gewoon los uitstrooien op een voederplank of -huisje.