Imgorthand

Leraar veroordeeld tot zes jaar cel voor aanranding van 13 jongens uit lagere school in Destelbergen

De rechtbank van Gent heeft een leraar van 51 veroordeeld tot zes jaar cel voor de aanranding van leerlingen, voyeurisme en het bezit van beelden van kindermisbruik. De man was 26 jaar (zorg)leerkracht op een school in Destelbergen. De slachtoffers zijn jongens uit het tweede en derde leerjaar. 

In de correctionele rechtbank in Gent is een leraar van 51 veroordeeld voor aanranding van de eerbaarheid van 13 minderjarige jongens. De slachtoffers waren telkens leerlingen van de man. Het gaat om kinderen uit het tweede en het derde leerjaar uit een school in Destelbergen. "Hij koos bewust kinderen uit met andere culturele achtergronden of complexe thuissituaties", stelt persrechter Laurence De Rudder. De man werkte 26 jaar op de school, onder meer ook als zorgleerkracht. De slachtoffers zijn nu nog altijd minderjarig en krijgen psychologische en psychiatrische begeleiding. 

De man werd niet alleen schuldig bevonden aan aanranding, maar ook aan voyeurisme. Hij filmde 5 leerlingen toen ze zich omkleedden voor of na de zwemles. Op zijn computer werden ook heel wat beelden van seksueel misbruik aangetroffen, de man ging op internet bewust op zoek naar foto's en filmpjes waarin de slachtoffers uiterlijk leken op zijn eigen leerlingen. De rechter tilde daarenboven ook zwaar aan het feit dat de man opbiechtte dat hij pedofiele gevoelens had, maar nooit hulp zocht, terwijl hij dagelijks in aanraking kwam met zijn 'doelgroep'. "Er is weinig schuld- en probleembesef bij de man."

Blijvende impact

De man is ook uit een aantal rechten ontzet en mag nooit meer aan de slag in het onderwijs. Hij mag ook niet meer werken met minderjarigen of kwetsbare personen. De leerkracht moet ook voorlopige schadevergoedingen betalen. "De slachtoffers zijn nog altijd erg jong, het is nog niet duidelijk wat de definitieve impact op hen zal zijn. De schadevergoedingen kunnen later verder oplopen", besluit De Rudder. 

Meest gelezen