© AFP

Europese top gaat later van start omwille van spoedoverleg met Viktor Orban

De Europese top in Brussel, waar het al dan niet opstarten van de toetredingsgesprekken met Oekraïne en het toekennen van een omvangrijk financieel steunpakket aan Kiev bovenaan de agenda staan, gaat donderdag een halfuur later dan gepland van start. De reden? Voorzitter Charles Michel heeft nog een vergadering met de Hongaarse premier Viktor Orban ingelast.

gli
Bron: BELGA

Ook de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zullen aansluiten bij het spoedoverleg.

Op de top zijn alle ogen gericht op Orban, die voet bij stuk houdt en zegt niet te willen weten van het opstarten van toetredingsonderhandelingen met Oekraïne. Wat de financiële steun aan Kiev betreft, leek hij woensdag wel wat openheid te tonen. “Ik ben bereid om financiële akkoorden te sluiten over financiële kwesties”, klonk het in een interview.

Aan de vooravond van de top maakte de Europese Commissie bekend dat ze ruim 10 miljard euro aan geblokkeerde cohesiefondsen voor Hongarije wil vrijgeven. De timing valt uiteraard op, maar volgens de Commissie heeft Boedapest nu eenmaal de gevraagde maatregelen genomen om de onafhankelijkheid van het gerecht te verbeteren. Meer dan 20 miljard euro aan Europees geld voor Hongarije blijft weliswaar geblokkeerd.

Desondanks vraagt een meerderheid van het Europees Parlement om geen cent over te maken aan Hongarije. “Losgeld”, worden de vrijgemaakte fondsen in het halfrond genoemd. Het is nog maar de vraag of de aanbeveling van de Commissie en het lastminuteoverleg met Michel, Macron, Scholz en Von der Leyen Orban op andere gedachten zal kunnen brengen. Het is ook nog niet duidelijk of de Oekraïense president Volodimir Zelenski een verrassingsbezoek aan de top zal brengen.

De inzet van de top is in ieder geval bijzonder groot. Het uitblijven van een akkoord om Oekraïne bijkomende financiële steun over te maken en zeker een weigering om de toetredingsgesprekken te starten, zouden bijzonder negatief afstralen op het imago van de Europese Unie. Om nog maar te zwijgen van de impact op het moreel van de Oekraïners in hun oorlog met Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer