Water stroomt uit de riolen en zet straten blank, tientallen woningen overstroomd

© TDK

Willebroek -

Verschillende straten in Klein-Willebroek, een gehucht van Willebroek staan onder water. De voorbije nacht liep er water uit de riolen en dat zette de straten blank. De operationele fase van het rampenplan is er nu van kracht.

Brandweer en civiele bescherming zijn ter plaatse met zandzakken en zware pompen. De getroffen straten zijn de Dwarsdijk, Schoolstraat en Volksstraat in het gehucht Klein-Willebroek. “De oorzaak van de overlast ligt bij een defect of probleem aan een terugslagklep op de Rupel. Die had moeten sluiten bij het hoogtij op de Rupel en dat is niet gebeurd”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

De gevolgen waren groot. Eerst liep een bufferbekken vol en later trad een beek aan de Dwarsdijk buiten haar oevers. Met als gevolg dat een deel van Klein-Willebroek onder water liep. “In tientallen woningen liep water binnen. Brandweer en civiele bescherming deelden zandzakjes uit. Met zware pompen wordt nu water in de Vaart en de Rupel gepompt”, aldus de burgemeester.

Gratis zandzakken

“De noodkleppen zijn gesloten waardoor de situatie momenteel stabiel is en het water niet verder stijgt”, aldus nog de gemeente. “De schade aan de woningen en de infrastructuur wordt nu verder in kaart gebracht.”

De wateroverlast veroorzaakt ook verkeersproblemen. Het centrum van Klein-Willebroek is momenteel moeilijk bereikbaar en de gemeente vraagt om de omgeving zoveel mogelijk te vermijden. Ook de doorgang op de Rupeldijk is beperkt. De Antwerpsesteenweg is wel open voor het verkeer.

Omwonenden die hun woning willen beschermen, kunnen ook terecht in een afhaalpunt voor gratis zandzakken dat donderdagochtend werd ingericht op het kruispunt van de Volksstraat en de Antwerpsesteenweg.

 (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen