Stad Gent

Tot 4 jaar cel met uitstel voor 5 jongeren die man fatale slagen toedienen in Parkbos in Gent

Vijf jongeren, die in mei 2022 een man van 57 jaar fatale slagen hebben toegediend in het Parkbos in Gent, zijn veroordeeld tot celstraffen van maximum vier jaar met uitstel. De jongeren, van wie er vier net 18 jaar waren op het moment van de feiten, hadden de man naar het bos gelokt en hem daar in elkaar geslagen. De man overleed een half jaar na de aanval aan zijn verwondingen. 

De feiten dateren van 16 mei 2022. Een 57-jarige man moest naar het ziekenhuis gebracht worden, nadat hij met zijn auto tegen enkele geparkeerde wagens was gereden op de Emiel Clauslaan in Deinze. Volgens de spoedarts bleek de man verwondingen te hebben die niet konden veroorzaakt zijn door het verkeersongeval. De toestand van de man ging ook heel snel achteruit, waardoor hij moest worden geïntubeerd en in een kunstmatige coma werd gebracht. De man overleed uiteindelijk op 21 oktober 2022 aan zijn verwondingen. 

In de gsm van het slachtoffer vonden de speurders een conversatie tussen de man en een jongeman, waaruit bleek dat zij kort voor het ongeval hadden afgesproken in het Parkbos in Gent. "Door middel van verder onderzoek konden ook de vier andere beklaagden worden opgespoord", verduidelijkt persrechter Laurence De Rudder.

"Beklaagde vroeg slachtoffer om geld, slachtoffer verwachtte seksuele wederdienst"

"Het slachtoffer bleek sinds enkele weken voor het voorval met een van de beklaagden in contact te staan. De beklaagde vroeg het slachtoffer om geld en het slachtoffer verwachtte daarvoor een seksuele wederdienst. Nadat de beklaagde deze berichten toonde aan een van zijn vrienden, een medebeklaagde, maakten zij het plan om met het slachtoffer af te spreken om hem met deze berichten te confronteren."

Daarbij werden nog drie andere jongeren betrokken, onder wie ook enkele minderjarigen. "Het slachtoffer is via de verstuurde berichten naar het Parkbos gelokt, waar hij werd geconfronteerd met de beklaagden. Het slachtoffer werd door de beklaagden geslagen en is daardoor in de struiken op de grond terechtgekomen. Eenmaal op de grond diende hij nog verschillende slagen en schoppen te incasseren. Bepaalde delen van de feiten werden door sommige beklaagden ook gefilmd", stelt de rechtbank. Het slachtoffer slaagde er uiteindelijk in zijn wagen te bereiken en weg te rijden, waarna hij het verkeersongeval veroorzaakte.

Rechtbank hield rekening met jonge leeftijd en blanco strafblad

Vier van de vijf beklaagden verbleven al een maand in de gevangenis. Daarna werden ze vrijgelaten onder voorwaarden. De rechtbank oordeelde nu dat de feiten bewezen zijn en dat de vijf beklaagden zich schuldig hebben gemaakt aan het met voorbedachte rade toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen zonder het oogmerk te doden, maar daarbij alsnog de dood hebben veroorzaakt.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met het zeer ernstige karakter van de feiten, maar ook met de jonge leeftijd van de beklaagden en hun blanco strafblad. Daarnaast werd ook gekeken naar hun specifieke rol tijdens de gebeurtenissen. 

Eén van de beklaagden werd geïnterneerd, drie van de vijf kregen een gevangenisstraf met uitstel van vier jaar. De vijfde kreeg een celstraf met uitstel van 2,5 jaar. Aan de zoon van het slachtoffer, die zich burgerlijke partij stelde, werd een schadevergoeding betaald van 47.350 euro. 

Meest gelezen