Wevelgem Fosforbommen.© djr

Arbeiders raken bom bij graafwerken: fosforwolk ontsnapt

moorsele

Bij graafwerken in Moorsele zijn fosforbommen gevonden. Bewoners van tien woningen moeten ramen en deuren gesloten houden en binnen blijven.

In de Wagenbrugstraat in Moorsele zijn graafwerken bezig voor de realisatie van een verkaveling. Toen de arbeiders woensdag op iets stootten, dachten ze aan stenen. Maar toen ze in de sleuf keken, zagen ze geen stenen, maar een groot voorwerp. Ze vermoedden dat het om een bom ging. De politie en ontmijningsdienst Dovo werden verwittigd.

© djr

Vandaag kwam Dovo ter plaatse voor de opruiming. Maar tijdens het behandelen van een vermoedelijk geërodeerde fosforbom is die opengegaan en is een fosforwolk ontstaan. Witte fosfor ontbrandt door contact met zuurstof.

De brandweer, die in bijstand was gevraagd, heeft een perimeter ingesteld om de veiligheid te garanderen en de huizen in de buurt te vrijwaren van de gevolgen van de fosforwolk.

Er werden uiteindelijk vijf obussen en twee handgranaten aangetroffen. Die laatste waren open, wellicht door de bak van de graafmachine.

Intussen zijn de woningen weer vrijgegeven. Er kan weer worden gewerkt. Dovo zal de overige tuigen laten ontploffen in Poelkapelle, maar Dovo blijft stand-by in Moorsele want wellicht ligt er nog oorlogstuig. (djr)

 (djr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer