BORA-sportdirecteur bijt van zich af in zaak-Uijtdebroeks: “Cian is zeer intens om mee samen te werken, sommigen houden daar misschien minder van”

Rolf Aldag (55), hoofd van de sportdirecteurs bij BORA-hansgrohe, is bij ‘Cycling Podcast’ ingegaan op het plotse vertrek van Cian Uijtebroeks naar Visma-Lease a Bike, dat voor hem als een mokerslag kwam. “Alles was klaar voor 2024: zijn planning, zijn fiets… Het plotse vertrek van Cian was een mokerslag”, aldus de ervaren Duitser.

Michael Van Damme

“Voor de buitenwereld lijkt de zaak welgekomen entertainment in het tussenseizoen”, aldus Aldag in Cycling Podcast. “Iets om online te volgen met popcorn en een grote fles cola. Omdat er weinig sportieve actie is, krijgt het meer aandacht dan normaal. Maar het is niet fijn om er middenin te zitten. We hebben een planning gemaakt, we hebben alle wedstrijden voorbereid en we hebben fietsen en materiaal voorzien. We gingen ervan uit dat Cian deel van de ploeg zou zijn in 2024. Dan komt zoiets aan als een mokerslag.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De jongste dagen werd er beweerd dat Cian Uijtebroeks scheef zou zijn bekeken, zelfs gepest zou zijn door ploegmaats, die hem als een strever zouden hebben gezien. Aldag kadert dat: “Cian is zeer, zeer intens om mee samen te werken. Hij eist veel tijd op, maar op een positieve manier. Hij belt niet voortdurend om te praten over het weer of de politiek, hij komt met zeer specifieke vragen. Hij daagt ons als ploeg uit, hij haalt mensen uit hun comfortzone. Sommige mensen houden daarvan, anderen houden daar misschien minder van.”

“Hij legt de lat hoger, ook voor andere renners. Je moet je voorstellen dat je dertig jaar oud bent en dat de ploegleiding voortdurend verwijst naar een twintigjarige als referentie en zegt: Als je had geleefd zoals hij, dan had je misschien beter gepresteerd. Die jonge gasten pushen de ouderen. Dat is zeer positief, dat is hoe de sport evolueert. Het zijn niet meer de ervaren jongens die de jongeren onder de duim houden.”

“Ploeg maakte geen fouten in de Vuelta”

Minder begrip heeft Aldag voor de berichten over spanningen in de Vuelta. “Cian is twintig jaar oud, dat is zeer jong, maar hij neemt het in wedstrijden wel al op tegen ervaren jongens op het allerhoogste niveau. Dus de spanning is zeer groot. Zeker in zijn eerste grote ronde waarin alles nieuw voor hem was. Hij had in de Vuelta altijd iemand bij hem, dus we speelden hem uit als medekopman.”

“Jonas Koch was aangeduid om hem altijd bij te staan. Dus ik zie niet in waar er een grote fout zou zijn gebeurd. We hadden een basisstrategie die aan iedereen is uitgelegd. Als we terugkijken naar wat we gepland hadden en hoe het is uitgedraaid, dan kunnen we in de spiegel kijken en zeggen: we hebben geen noemenswaardige fouten gemaakt.”

Zaak uitvechten in de rechtszaal

Uijtdebroeks lag nog een jaar onder contract bij BORA Hansgrohe en de ploeg is het er niet mee eens dat Uijtebroeks zonder (financieel) akkoord vertrok. Aldag wil de zaak liever in de rechtszaal uitvechten en niet in de media. Hij waarschuwt wel voor de gevolgen voor het wielrennen.

“Laten we onze objectieve feiten presenteren in een rechtszaal, hij kan de zijne delen en dan zullen we zien wat er uit komt. De uitkomst zal belangrijk zijn voor het wielrennen: normaal is een contract een contract. Het is inderdaad mogelijk om eronderuit te komen, maar op voorwaarde dat iedereen het ermee eens is. Als contracten geen waarde meer hebben, dan hebben we een probleem in het wielrennen. Iedereen die er een uitspraak over doet, moet zich daar bewust van zijn.”

© BELGA

Zelfde materiaal als Evenepoel

Ook de kritiek op het tijdritmateriaal en de gebeurtenissen in de Chrono des Nations wuift Aldag weg. Uijtdebroeks klaagde toen omdat er een probleem was met een shifter en zijn reservefiets vervolgens niet in orde zou zijn geweest.

“De Chrono des Nations was niet voorzien in ons programma. We hebben op voorhand besproken onder welke voorwaarden het kon. Het was duidelijk bedoeld als training. Het scenario van een lekke band is zelfs vooraf besproken. Wij als ploeg kunnen zeggen dat er niets is gebeurd dat we niet voorzien hadden. Maar ik ga me niet inlaten met woord en wederwoord in de pers. Ik ben geen 20-jarige meer. We hebben vertrouwen in onze staf en ons materiaal.”

“Dit soort zaken (kritiek op het tijdritmateriaal, red.) doen me lachen. Cian reed met dezelfde tijdrit-set-up als Evenepoel. Die heeft het daarmee niet echt slecht gedaan, denk ik. Je kan dus moeilijk zeggen dat de fiets of ons materiaal niet competitief zou zijn.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer