Peter Malaise

Eerste deel renovatie van 144 sociale appartementen in Ronse is klaar: "Meer dan nodig, want er was schimmel in de woning"

In Ronse kunnen 66 bewoners terugkeren naar hun gerenoveerde appartementen. In totaal worden er 144 gerenoveerd. Tegen 2025 zouden alle werken moeten klaar zijn. Die waren nodig, want volgens een bewoner was er schimmel in de woning.

Vanochtend werden 50 gerenoveerde appartementen en 16 duplexen voorgesteld in de wijk Scheldekouter in Ronse. 66 mensen kunnen nu opnieuw intrekken in hun sociale woning. In totaal worden 144 woningen gerenoveerd, tegen 2025 zouden die klaar moeten zijn.

"De Scheldekouter in Ronse omvat vier blokken uit de jaren 70. In 2018 werden de daken van die vier blokken geïsoleerd en vernieuwd. "In maart 2022 zijn de renovatiewerken in blok 2  begonnen," zeggen Stefaan Vercamer en Jeanique Van Den Heede van de woonmaatschappij Vlaamse Ardennen.

"Het gaat in totaal om 144 appartementen die blok per blok aangepakt worden. Het eerste gerenoveerde blok van 50 appartementen is af, daarbij zijn in dezelfde buurt ook 16 duplexen afgewerkt. We verwelkomen nu 66 huurders. Vier daarvan keren terug naar hun appartement waar ze vroeger woonden en 49 anderen komen van de blokken die nu gerenoveerd zullen worden. Er zijn ook 13 nieuwe huurders van op de reguliere kandidatenlijst."

De woonmaatschappij vindt investeren in bestaand erfgoed heel belangrijk. "We willen het bestaand erfgoed op peil houden en conform met de hedendaagse normen. De woonmaatschappij zal zeer veel financiële middelen, ongeveer 55 miljoen euro, investeren in de stad Ronse."

Project klaar tegen 2025

Momenteel worden nog eens 78 appartementen volledig gerenoveerd. Tegen midden 2025 zouden dan alle appartementen binnen dit project in de wijk Scheldekouter gerenoveerd zijn. Ondertussen zijn ook al plannen voor de heraanleg van de omgeving, die zouden dan moeten aansluiten op de renovatiewerken.

Tevreden bewoner

Bewoner, Marc Delfosse, is tevreden met de renovatie. "Ik woonde in een ander blok waar men nu nog werkt", zegt hij. "De renovatie was meer dan nodig. Ik had schimmelvorming, de verwarming was regelmatig stuk, er was ook veel lawaaihinder. Het is een grote verbetering in mijn nieuwe appartement. Alles is spiksplinternieuw. De huurprijs is wat hoger, maar op de private markt zou je veel meer betalen voor zo een appartement. Ik ben heel tevreden"

Meest gelezen