Schotse vrouw doet deal van haar leven: Harry Potter-boek uit koopjesbak verkocht voor 64.000 euro

Een Schotse vrouw (58) heeft de deal van haar leven gedaan: eind jaren negentig kocht ze het eerste ‘Harry Potter’-boek in de koopjesbak van een winkel, nu heeft ze datzelfde boek verkocht voor 55.000 pond, oftewel zo’n 64.000 euro.

gli
Bron: BBC

Harry Potter and the Philosopher’s Stone, het eerste boek in de zevendelige succesreeks van J.K. Rowling, verscheen in 1997. De jonge tovenaar met karakteristieke bril was toen nog een nobele onbekende. In eerste druk werden er amper 200 exemplaren geprint. En dan nog gingen ze niet overal even vlotjes over de toonbank.

Een Schotse vrouw van 58, die ervoor gekozen heeft anoniem te blijven, tikte één van die exemplaren op de kop in de koopjesbak van een boekenwinkel in Wester Ross. Ze herkende de naam ‘Rowling’ omdat ze kort daarvoor toevallig een interview met de getalenteerde schrijfster had gelezen in de krant The Scotsman. Het boek koste haar nog geen tien pond, omgerekend zo’n 12 euro.

“55.000 pond is een geweldig resultaat voor zo’n mooie vondst. Dit was een echte eerste druk die heel goed onderhouden is.”

Jim Spencer

Boekenexpert

“Goed onderhouden”

Zesentwintig jaar later is de situatie helemaal anders. Harry Potter is een wereldwijd fenomeen geworden. De boeken werden vertaald in 67 verschillende talen en werden meer dan 600 miljoen keer verkocht. Het maakt dat de allereerste druk van het allereerste boek ondertussen een bijzonder collector’s item is geworden waar fans veel geld voor over hebben.

Dat ondervond ook de anonieme Schotse. Volgens BBC wist de 58-jarige vrouw het boek onlangs te verkopen voor 55.000 pond, oftewel zo’n 64.000 euro. “Het is een geweldig resultaat voor zo’n mooie vondst”, zegt boekenexpert Jim Spencer in een gesprek met BBC. “Dit was een echte eerste druk die heel goed onderhouden is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer