© Bert Spiertz

Werkgelegenheidsgraad ligt in België op 72,2 procent

De werkgelegenheidsgraad bij Belgen tussen 20 en 64 jaar ligt in het derde kwartaal op 72,2 procent, zo blijkt uit de jongste cijfers van Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek. De werkgelegenheidsgraad is gestegen tegenover het tweede kwartaal maar stabiel tegenover dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt. De regering heeft als streefdoel een werkgelegenheidsgraad van 80 procent tegen 2030.

gli
Bron: BELGA

In absolute termen gaat het om 4.886.000 Belgen tussen 20 en 64 met een job. Voor de populatie van 15 jaar en ouder gaat het om 5.039.000 werkenden: een record.

De werkgelegenheidsgraad steeg de afgelopen maanden het sterkst in Brussel, terwijl die in Wallonië stabiliseerde en in Vlaanderen zelfs licht daalde. Het Vlaamse gewest kent wel de hoogste werkgelegenheidsgraad (76,5 procent in derde kwartaal) tegen 68,2 procent in Brussel en 65,9 procent in Wallonië. Wallonië en Vlaanderen zagen tussen het tweede en derde kwartaal de werkloosheidsgraad licht stijgen.

De opvallendste evolutie is de sterke stijging van de jeugdwerkloosheid (15-24-jarigen), een toename die wel vaker vastgesteld wordt in een derde kwartaal omdat pas afgestudeerden actief op zoek gaan naar een job, zegt Statbel. De jeugdwerkloosheidsgraad nam tussen het tweede en derde kwartaal toe van 13,9 procent naar 18,7 procent en ligt hiermee ook een half procentpunt hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bij de 55-64-jarigen bedraagt de werkgelegenheidsgraad slechts 57,8 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer