PhotoNews

Minister Van Tigchelt wil duidelijkheid over bisschopstitel Vangheluwe vóór pausbezoek: "Slachtoffers hebben daar recht op"

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) dringt er bij het Vaticaan op aan om eindelijk eens werk te maken van de vragen om de bisschopstitel van Roger Vangheluwe af te nemen. Alleen dan kan het aangekondigde bezoek van de paus aan ons land in een serene sfeer plaatsvinden, vindt hij. Vangheluwe heeft onder meer zijn neef seksueel misbruikt toen die nog minderjarig was en woont nu "in het verborgene" in een Franse abdij.

Het ongenoegen over Vangheluwe is weer opgelaaid na de tv-reeks "Godvergeten" over seksueel misbruik in de kerk. "Er is luidkeels door iedereen gevraagd dat meneer Vangheluwe nu eindelijk zijn titel van bisschop zou worden ontnomen", zegt minister Van Tigchelt in "Villa Politica". "Ik heb begrepen dat Rome daarvoor verantwoordelijk is."

Als Rome naar hier komt, dat Rome dan daarover eerst eens duidelijkheid geeft

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD)

Het aangekondigde bezoek van de paus aan ons land kan volgens Van Tigchelt misschien wel als breekijzer functioneren. "Als Rome naar hier komt, dat Rome dan daarover eerst eens duidelijkheid geeft. Dan kan het bezoek van de paus misschien onder een beter gesternte plaatsvinden."

De minister verwacht antwoorden van het Vaticaan. "Ik heb begrepen dat er brieven naar Rome zijn geschreven. Als men brieven schrijft, vereist de beleefdheid dat daar een antwoord op komt. Het gaat hier om de slachtoffers: zij hebben recht op duidelijkheid." 

BEKIJK - Minister Van Tigchelt zegt aan "Villa Politica" dat hij een antwoord van Rome verwacht.

Videospeler inladen...

Toen gisteren bekendraakte dat paus Franciscus volgend jaar een bezoek zal brengen aan ons land reageerden nogal wat slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken verbolgen. "We gaan ervan uit dat het een strategie is om mensen hun gedachten af te leiden van het misbruik", zei Linda Opdebeeck, een van de slachtoffers die in "Godvergeten" getuigde.

"De slachtoffers vinden het heel vreemd dat dit bezoek nu georganiseerd wordt zonder dat zij gecontacteerd zijn geweest om het over een verzoening te hebben", vindt advocaat Walter Van Steenbrugge. "De paus heeft nog nooit iets gedaan voor ons. Dus wat gaat hij hier komen doen? We willen dat de Kerk haar plicht doet, en dat is zeker niet de paus uitnodigen", aldus nog Linda Opdebeeck.  

Meest gelezen