Rampjaar dreigt voor spruitentelers: "Door natte weer verliezen we tot 5.000 euro per hectare"

West- en Oost-Vlaamse telers van spruiten vragen een betere prijs voor hun groenten, anders dreigt het voor hen een rampjaar te worden. De prijs die ze nu krijgen is vorig jaar al vastgelegd in contracten met de groentesector. Maar door het natte weer zijn er minder spruitjes en moeten ze meer volk inhuren om ze te oogsten. Daardoor werken ze nu met verlies.

"Het is nu al zeker dat het een rampjaar wordt voor de spruitentelers", zegt Luc De Waele van INGRO, de koepelorganisatie van groententelers. "De telers zouden 27 tot 28 ton spruitjes moeten oogsten om break-even te draaien met de prijzen die ze krijgen. Maar door het natte weer kunnen ze maar tussen de 18 en 22 ton oogsten. Dat is uiteraard een hele aderlating. Per hectare gaat het om een verlies tussen de 4.000 en 5.000 euro."

Door de natte zomer wegen de spruiten minder dan normaal en de spruitjes kampen ook met wortelrot, waardoor ze stoppen met groeien en dreigen om te vallen. Daardoor moeten de telers extra werknemers inschakelen. 

Vrees voor telers die afhaken

De kosten lopen dus op, terwijl de inkomsten veel minder zijn. De prijs die telers voor hun spruiten krijgen, is vorig jaar contractueel vastgelegd en kan dus niet zomaar aangepast worden. "Vorig jaar hebben we na de onderhandelingen nog een prijsverhoging gevraagd, maar die is er niet gekomen. Dit jaar hebben we een compensatie gevraagd, omdat de spruiten kleiner zijn. Maar voorlopig lijkt die er ook niet te komen."

De Waele vreest dan ook dat er steeds meer telers zullen afhaken. "In arbeidsintensieve teelten zoals de spruitjesteelt gaan we zien dat ze stelselmatig achteruitgaan. Die teelten vragen veel investeringen en er zijn weinig arbeidskrachten voor te vinden. West- en Oost-Vlaanderen vormen in Europa de sterkste regio voor die teelten, het zou jammer zijn als we ze zouden verliezen.

Meest gelezen