Archiefbeeld van Duitse agenten

Vermoedelijke Hamasstrijders opgepakt in Duitsland, Denemarken en Nederland: "Waren aanslag aan het voorbereiden"

In verschillende Europese landen hebben politiediensten vermoedelijke leden van Hamas gearresteerd. Verschillende bronnen beweren dat ze een aanslag aan het voorbereiden waren. Vermoedelijk was de joodse gemeenschap het doelwit. Drie militanten werden opgepakt in de Duitse hoofdstad Berlijn en één verdachte werd gearresteerd in Rotterdam. Ook in Denemarken zouden drie terreurverdachten gearresteerd zijn.

Er is nog veel onduidelijkheid over de arrestaties die in de loop van de namiddag werden verricht. Zowel in Nederland, Duitsland als in Denemarken zouden verschillende leden van Hamas gearresteerd zijn, omdat ze mogelijk een aanslag aan het voorbereiden waren. Vermoedelijk was de joodse gemeenschap het doelwit.

"Aanslag werd verijdeld"

Volgens een verklaring van Duitse aanklagers zou het gaan om vier mannen: twee Libanezen, een Egyptenaar en een Nederlander. Drie mannen werden gearresteerd in Berlijn, een andere in Rotterdam. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie (Hamas) en het plannen van een aanslag. 

De mannen zouden een nauwe band hebben met de leiders van Hamas. Volgens het federale parket van Karlsruhe hebben ze van Hamas de opdracht gekregen om wapens uit een schuilplaats te halen en ze in Berlijn op te slaan. Het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft dat er bij de inval van vandaag geen wapens aangetroffen werden.

In de verklaring van het Duitse gerecht staat dat de mannen een aanslag aan het voorbereiden waren op joodse doelwitten in Europa. "In navolging van de verschrikkelijke aanslagen gepleegd door Hamas op de Israëlische bevolking, nemen de laatste weken ook de aanvallen op Joden in joodse instituties in ons land toe", zegt de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann.

"De verdachten wilden wapens het land binnensmokkelen om aanslagen mee uit te voeren op joodse sites. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Joden in ons land niet moeten vrezen voor hun veiligheid."

Ook arrestaties in Denemarken

Ook de Deense autoriteiten zeggen dat ze een grote geplande aanslag hebben verijdeld. Volgens de Israëlische premier Netanyahu werden zeven mensen gearresteerd, de Deense veiligheidsdiensten spreken voorlopig van slechts drie arrestaties. Israël zegt dat de Deense autoriteiten erin geslaagd zijn om belangrijke Hamas-infrastructuur te ontmantelen. "De dreiging is zo ernstig als het maar kan", meent de Deense premier Mette Frederiksen.

De dreiging is zo ernstig als het maar kan

Deense premier Mette Frederiksen

Er zou opnieuw een verband zijn met het conflict in Gaza, maar ook met een criminele straatbende. De Europese Commissie waarschuwde onlangs nog voor een verhoogde terreurdreiging in de kerstperiode, als gevolg van de oorlog in Gaza. De Commissie heeft tientallen miljoenen vrijgemaakt om de veiligheid te kunnen garanderen.

Door de koranverbrandingen in Denemarken (en in buurland Zweden) is het land extra gevoelig voor terreur. De terreurorganisatie Al Qaeda heeft daarop gedreigd met het plegen van verschillende aanslagen. Het Deense parlement heeft een week geleden een wet aangenomen die het verbranden van de Koran en andere religieuze geschriften verbiedt.

Het federaal parket zegt in een reactie dat er geen sprake is van Belgische doelwitten. De Belgische veiligheidsdiensten staan in nauw contact met hun buitenlandse collega's.

Meest gelezen