Max Romain (links), Jani Lambrechts (rechts)

Jani Lambrechts en Max Romain winnen Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten

Jani Lambrechts (Thomas More) en Max Romain (IHECS) hebben Belgodyssee gewonnen, een wedstrijd voor jong journalistiek talent. De prijs voor de geschreven pers ging naar Marlies Geyskens (Thomas More) en Aymeric Debongnie (UCLouvain). De prijzen zijn uitgereikt tijdens een ceremonie in het Kasteel van Laken in aanwezigheid van koning Filip. 

Tijdens de Belgodyssee-wedstrijd gaan 14 jonge journalisten (laatstejaarsstudent of pas afgestudeerd) in duo aan de slag. Elk duo bestaat uit een Franstalige en een Nederlandstalige kandidaat. Samen maken ze reportages en artikels voor verschillende Belgische media over eenzelfde thema.

De wedstrijd bestaat dit jaar 19 jaar en is een initiatief van het Prins Filipfonds, RTBF en de VRT in samenwerking met Metro en L’Avenir en met steun van de kanselarij van de eerste minister.

Winnaars Belgodyssee

De kandidaten moesten tijdens deze editie een audiovisueel portret maken van een inspirerende jongere die bij voorkeur nog niet vaak in de media is geweest. De hoofdprijs gaat naar de 21-jarige Jani Lambrechts uit Heist-op-den-Berg.

Lambrechts heeft een portret gemaakt van de paralympische zwemmer Sam De Visser die op een medaille hoopt op de Paralympische Spelen in Parijs komende zomer. Ze zit momenteel in haar laatste jaar Journalistiek aan Thomas More in Mechelen.

Met haar portret van De Visser heeft Lambrechts tekstueel en visueel aangetoond wat ze in haar mars heeft: veelbelovend voor haar latere carrière. De toekomst begint alvast goed, want ze wint een betaalde stage van 6 maanden op de onlineredactie van VRT NWS.

Romain (links) en Lambrechts (rechts) samen op reportage.

Aan Franstalige kant heeft Brusselaar Max Romain (23) de hoofdprijs gewonnen. De student aan IHECS in Brussel vormde een duo met Lambrechts en heeft dus ook een portret gemaakt van een paralympische zwemmer. In zijn geval van Aymeric Parmentier, een zwemmer met een mentale beperking.

Romain wint net als Lambrechts een half jaar betaalde stage, maar dan bij de collega’s van de RTBF.

Romain (links) en Lambrechts (rechts) samen aan het werk op de redactie van VRT NWS

Prijs voor de geschreven pers

De prijs voor de geschreven pers gaat naar Marlies Geyskens (32) uit Kessel-Lo, een recente alumni van Thomas More in Mechelen. Met haar portret van de Congolese danser Lukah Katangila (28) wist ze een complex onderwerp als het conflict in Oost-Congo diepgaand en menselijk te vertalen. Het resultaat is een goed geschreven portret dat ze bovendien heel mooi in beeld heeft gebracht.

Marlies Geyskens (vooraan) samen met Sarah Lepage (achteraan)

Het levert Geyskens een kortere betaalde stage op een regionale redactie van VRT NWS. Normaal zou ze stage lopen bij Metro, maar door het verdwijnen van de gratis krant wordt haar uitzonderlijk ook een stage aangeboden bij VRT NWS.

Ze wint trouwens ook de prijs voor beste samenwerking, samen met haar partner Sarah Lepage (23) uit Charleroi. Het klikte meteen tussen beide journalistes en hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Hun samenwerking wordt beloond met een vliegtuigticket van Brussels Airlines.

Brusselaar Aymeric Debongnie (24) wint de Franstalige prijs voor de geschreven pers. De recent afgestudeerde aan UCLouvain heeft een portret gemaakt over Claire de Geradon. Zij werkt aan een veiliger nachtleven en heeft daarvoor een beker ontworpen dat stiekem drogeren via je drankje moet tegengaan. Debongnie wint een korte betaalde stage op de redactie van de krant L’Avenir.

Sociale mediaprijs

De beste sociale mediacampagne is die van Thor Deyaert (25) uit Kapellen en Caroline Vandenabeele (22) uit Kraainem. Hun thema was vrouwen in de ruimtevaart. Ze vonden aan beide kanten van de taalgrens twee mogelijk toekomstige vrouwelijke Belgische astronauten. En hebben hun verhalen op de meest frisse en originele manier gebracht op sociale media. Zij winnen audiovisueel opnamemateriaal.

Alles samen zijn er bij VRT NWS de afgelopen 7 weken, 7 portretten verschenen. Heb je ze gemist? Je kunt ze allemaal teruglezen op deze pagina.

Ook bij de collega's van Metro, RTBF en l'Avenir zijn 7 reportages verschenen. De Franstalige artikels zijn hier gebundeld.

Alle deelnemers van deze editie, samen met de begeleiders van VRT NWS, RTBF, Metro en l'Avenir
Emmanuel Crooy

Meest gelezen