Archieffoto
Nicolas Maeterlinck

Doorbraak op Europese top: EU zet licht op groen voor onderhandelingen over toetreding van Oekraïne en Moldavië

De Europese Unie zet het licht op groen voor toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië. Dat meldt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel op X. De Hongaarse premier Viktor Orbán deed lang moeilijk over de toetreding van Oekraïne. Volgens zijn woordvoerder heeft Orbán de zaal tijdens de stemming verlaten.

"De Europese Unie heeft beslist om de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië op te starten", schrijft Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, op X. "De Europese Raad heeft ook de status van kandidaat-lidstaat toegekend aan Georgië. En de EU zal de onderhandelingen starten met Bosnië en Herzegovina als er aan voldoende criteria voor hun lidmaatschap voldaan wordt."

BEKIJK - "Een historische Raad", zegt Charles Michel:

Videospeler inladen...

De Oekraïense president Zelenski reageert opgetogen op het nieuws. "Dit is een overwinning voor Oekraïne", schrijft hij. "Een overwinning voor Europa. Een overwinning die motiveert, inspireert en versterkt."

Een duidelijk signaal van hoop voor de inwoners en voor ons continent

Charles Michel - voorzitter Europese Raad

"Een grote verrassing"

Het was vooral de Hongaarse premier Viktor Orbán die moeilijk deed over de toetreding van Oekraïne aan de Europese Unie. Hij vond het niet gepast dat er onderhandelingen gestart werden met "het meest corrupte land van Europa", aldus Orbán.

"Niemand had dit zien aankomen, het is een grote verrassing", vertelt VRT NWS-journalist Rob Heirbaut van op de top. "Naar verluidt zou Orbán de zaal verlaten hebben toen de beslissing werd genomen. Daardoor moest hij zich niet uitspreken over de kwestie en kon de raad unaniem stemmen voor de start van de onderhandelingen. Die zouden pas in de loop van volgend jaar kunnen beginnen."

"Zelenski reageert heel tevreden op de uitspraak. Hij zegt dat het een historische dag is voor Oekraïne en Europa. 

BEKIJK - "Ooit zullen we de toetreding tot de Europese Unie kunnen vieren", zegt president Zelenski in zijn nachtelijke toespraak tot het Oekraïense volk:

Videospeler inladen...

Druk gelobbyd

Dat de Europese Unie nu toch tot een akkoord komt over de toetredingsonderhandelingen, is waarschijnlijk te danken aan de gesprekken die enkele Europese leiders met de Hongaarse premier Orbán gevoerd hebben. Zo begon de EU-top met vertraging vanwege een spoedoverleg tussen de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Orbán.

Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz waren bij dat overleg aanwezig. Het was naar verluidt Scholz die met het idee kwam om het veto niet te gebruiken, maar gewoon de zaal te verlaten.

Het akkoord is een duidelijke boodschap aan Moskou, zegt premier De Croo. "Op die manier tonen we dat we aan de kant van Oekraïne blijven staan. Soms is er wat creativiteit nodig om alle 27 landen van de Europese Unie op éénzelfde lijn te krijgen, maar het signaal is duidelijk."

BEKIJK - Zelenski richtte zich in een videoboodschap aan de Europese Raad:

Videospeler inladen...

Geen steun voor steunpakket

Maar dé hoofdkwestie op de agenda was de oorlog in Oekraïne. De EU wil een nieuw steunpakket van 50 miljard euro goedkeuren, maar dat is niet gelukt. Ook hieromtrent deed Hongarije moeilijk en deze keer gebruikte Orbán wel zijn veto.

Het gevolg is dat noch in de Verenigde Staten, noch in de Europese Unie een nieuw steunpakket is goedgekeurd. De Verenigde Staten en de Europese Unie beloven er binnenkort wel nog over te spreken. Europa en de Amerikaanse president Biden willen vermijden dat Oekraïne binnenkort zonder geld komt te zitten.

Meest gelezen